Ugrás a tartalomra
x

Globális óvszerhiány elé nézünk?

A SZEXUÁLIS SEGÉDESZKÖZÖKET IS VISZIK, MINT A CUKROT

A koronavírus járvány ugyan lassan az egész világgazdaságot lebénítja, de úgy tűnik, vannak olyan ágazatok, melyek ebben az időszakban is képesek virágozni, sőt, mintha éppen most lennének az elemükben. Az óvszer és a szexuális segédeszközök gyártói ebbe a csoportba tartoznak. Nekik most kifejezetten jól megy a bolt.

A Ritex, Németország legnagyobb óvszergyártója márciusban megduplázta nyereségét: a Bielefeldben működő társaság éves forgalma a tavalyinak is a kétszeresére ugrott, megközelítette a 13 millió eurót.

A tendencia más országokra is érvényes. Ann Summers, a British fehérnemű-lánc képviselője szerint a szexuális segédeszközök és játékszerek forgalma csak a múlt héten, közel 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Legkelendőbb árucikke a Whisper Rabbit fantázia nevű termék volt, ez az egyik legcsendesebb vibrátor, amit jelenleg forgalmaznak.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag lebénította a szélesebb értelemben vett társadalmi életet. A közösségi terek bezártak, vásárolgatni, meccsre járni, bárokat, klubokat látogatni lehetetlenség. A „social distance” azt eredményezte, hogy két embernél több gyakorlatilag nem találkozhat. Márpedig ez mindenképpen elég ahhoz, hogy Axel-Jürg Potempa egészségügyi szakértő megkockáztassa azt a feltételezést, hogy karácsonyra egy jókora baby-boom-ra lehet majd számítani – írja a Financial Times. A vírustól való rettegés felszabadítja az adrenalint a szervezetben, ami növeli a dopaminszintet – mindez a libidó, és a nemi vágy fokozódását eredményezi – nyilatkozta a szakember.

Robert Richter, a Ritex ügyvezető igazgatója szerint az igazi roham az óvszerekért a pánik-vásárlások beindulásával párhuzamosan indult meg. Ez volt ráadásul az az időszak, amikor kijöttek az első tiltó rendelkezések is, ami előre vetítette a social distance „rémét” is.

De mindennek megvan az érzelmi oka is – tette hozzá. “Válsághelyzetben, amikor elszigeteltnek érezzük magunkat, a korábbinál jóval intenzívebben kívánja az ember megélni az intimitást partnerével, ennek pedig óhatatlanul része a szex” – mondta. Márpedig ez valószínűleg több óvszerhasználathoz is vezet.

A berlini Dildo King szexuális segédeszközöket forgalmazó cég szerint a korlátozások bejelentése óta a szexuális játékszerek értékesítése 87 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A fétis jellegű cikkek eladásai pedig 94 százalékkal emelkedtek.

„Hihetetlen mértékben prosperálunk a mostani válság során, bár az örömünk nem igazán felhőtlen, hiszen az általános közhangulat nem kedvez a jókedvnek” – mondja Raiko Spörck ügyvezető igazgató.Ráadásul a társaságnak most nehézségei is voltak a készletbeszerzéssel, hiszen a termelők nem voltak felkészülve egy ilyen mértékű rendelési hullámra.

„Globális óvszerhiánnyal kell számolnunk” – mondta a Financial Times-nak Goh Miah Kiat, a Karex vezérigazgatója. “A Karex önmagában 200 millióval kevesebb óvszert tudott legyártani a beszállítói láncok összeomlása miatt.”
Kínában és Indiában számos nagy óvszergyártó üzemben szünetel már a termelés, és ez további következményekkel járhat a globális ellátás szempontjából.

Ráadásul a Karex jelentős mennyiségű óvszert szállít olyan nemzetközi szervezeteknek, mint az Egészségügyi Világszervezet. “A WHO szerint az óvszer a legjobb módszer a HIV terjedésének megakadályozására, így minden hiány fájdalmas lesz” – fogalmazott Kiat úr.

www.eletforma.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux