Ugrás a tartalomra
x

A Fidesz-KDNP számára elvi kérdés a nemváltoztatás tilalma – mondta a Háttér Társaság ügyvivője.

A Fidesz-KDNP számára elvi kérdés a nemváltoztatás tilalma – mondta a Háttér Társaság ügyvivője. Szerinte kizárt, hogy a módosításra rábólintson az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Valószínűleg úgy gondolták, hogy járvány idején senki sem foglalkozik majd a transznemű emberek jogaival. Tévedtek – jelentette ki kérdésünkre Dombos Tamás szociológus, a Háttér Társaság ügyvivője.
A Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes által jegyzett „salátatörvény” egyik javaslata rendelkezik arról, hogy az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazhatja, azon a személyazonosító okmányokban sem lehet változtatni. Civil szervezetek és ellenzéki pártok sora, valamint 63 EP-képviselő is tiltakozott. A transznemű és interszexuális emberek védelmében alapvető fontosságú, hogy a nemváltást jogilag is elismerjék – állapították meg nyílt levelükben.

Az a közlemény, amelyet sok szervezet nevében a Szivárvány Misszió Alapítvány juttatott el a Népszava szerkesztőségének, hangsúlyozta, hogy a Semjén-féle javaslat sérti az alaptörvényt, de ellentmond az Alkotmánybíróság korábbi döntéseinek is, amelyek a nem- és névváltoztatást alapvető emberi jognak minősítették.
László Róbert, a Political Capital választási szakértője nemrég azt nyilatkozta a lapnak, hogy a felhatalmazási törvény után benyújtott salátatörvényről rá lehet ismerni az elmúlt tíz év Orbán-kormányára: a csomagon belül a nemváltozatás jogi tilalmára vonatkozó passzus a „liberális energiák lekötésére” szolgál.

 

A cikk folytatása a https://nepszava.hu oldalon található.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux