Ugrás a tartalomra
x

Beiktatták a hírességek csarnokába a másságát elsőként vállaló angol focistát

A Manchesterben működő angol nemzeti futballmúzeum (National Football Museum) keretein belül létrehozott Hírességek Csarnokába szerdán beiktatták Justin Fashanut, aki 1990-ben az első - és máig egyetlen - olyan brit focista volt, aki aktív játékosként vállalta fel nyíltan, hogy meleg. 

Fashanu 1978 és 1997 között volt aktív játékos, ez idő alatt több élvonalbeli angol klubban is megfordult. Legtöbb bajnoki mérkőzésen a Norwich Cityben (90 meccsen 35 gólt szerzett) és a Nottingham Forestben (32/3) lépett pályára, de játszott olyan neves klubokban is, mint a Notts County, a Manchester City és a West Ham United. Az angol U21-es válogatottban 11 mérkőzésen 5 gólt szerzett 1980 és 1982 között. 

Ő volt az első színes bőrű futballista, akiért 1 millió fontos átigazolási díjat fizettek ki, amikor a Forest 1981-ben megvette a Norwich-től. Az 1979-80-as szezonban az 1980. februárjában a Liverpool ellen lőtt gólját a BBC az év találatának választotta.

A Norwich City szurkolói a hétvégén egy hatalmas drapériával emlékeztek meg a gólról.

Fashanut a coming out után rengeteg támadás érte, és, amikor 1998-ban egy 17 éves fiú feljelentette szexuális erőszak vádjával, attól félve, hogy homoszexualitása miatt nem számíthat igazságos tárgyalásra, öngyilkos lett. A nyomozás később bizonyítottnak találta, hogy nem történt nemi erőszak.

"Justin számos területen igazi úttörő volt, ezzel a díjjal pedig nem csupán az örökségét kívánjuk elismerni, hanem LGBT+ közösség fontosságát is a labdarúgásban" – mondta Tim Desmond, a múzeum igazgatója.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux