Ugrás a tartalomra
x

Nagy Szilvi elment, ezt a tudást hagyta ránk

Halottról vagy jót vagy semmit, tartja a népi „bölcsesség”.

Nagy Szilvi, a Szivárvány Misszió Alapítvány (Budapest Pride[1] [2]) elnöke kifejezetten utálta ezt a mondást és az általa közvetített tabusítást. Ahogyan a hős narratívát sem szerette, a destruktív tempóban zajló munka dicsőítését, az önmegsemmisítéssel járó felhevültség romanticizálását. Többször kifejezte, hogy ha kimagasló egyének kezdenek el emberfeletti teljesítményeket nyújtani egy mozgalomban vagy egy szervezetben, amelyet aztán velük azonosítanak, ott valami baj van. A közösség erejében hitt, nem a pótolhatatlanságban. Utóbbit nem valamiféle érdemnek tartotta, hanem komoly szervezeti hibának, a tudásmegosztás elégtelenségének.

Szilvi sok mindenre megtanította a szervezőtársait, kitartó munkájával gyakran másokat hozott helyzetbe, míg ő maga háttérben maradt. Biztosak vagyunk abban, hogy most sem szeretné, ha piedesztálra állítanánk. Ő sem volt tökéletes. Elmesélései alapján sokáig éppen attól szenvedett, hogy megpróbált az lenni.

Mégis az van, hogy nagyon nehéz rosszat mondani Szilviről. Mi olyan embernek ismertük meg, aki nagyon tudott szeretni – támogató, megengedő, megbocsátó módon. Mert álmodni és megvalósítani, de elengedni is. Harcolni valamiért, vagy csendben maradni, ha éppen az volt a helyes válasz. Hihetetlenül eredeti, kreatív, okos és elképesztően vicces volt. Melegszívű. Kedves. Őszinte. És még sorolhatnánk.

Az utóbbi években sokat beszélt arról, hogy szeretne írni egy könyvet a demokratikus csoportszervezés módszereiről és a szervezetek emberi fenntarthatóságáról. Nagyon büszke volt arra a feminista alapokon nyugvó, antirasszista, az önismeretet értékként kezelő szervezeti kultúrára, ami a Budapest Pride csoport munkáját jellemzi, s amelynek kialakításában neki is óriási szerepe volt. Szerette volna összegyűjteni és más közösségek, szervezetek számára is használható tudássá tenni azokat a legfontosabb alapelveket és technikákat, amelyek a Pride-nál már beváltak.

Ez a könyv sajnos nem készülhetett el, így ezt a tudást most azok az emberek viszik tovább, akiknek az évek során volt alkalmuk együtt dolgozni Szilvivel. Akik ismerték, szerették őt, akik a barátai voltak. Közéjük tartozunk mi is. Az alábbiakban igyekeztünk összeállítani egy olyan anyagot, amely visszaadja Szilvi szemléletének főbb üzeneteit. A lista korántsem teljes, óhatatlanul a mi prioritásainkat is tükrözi.

A cikk folytatását a merce.hu oldalán olvashatod. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux