Ugrás a tartalomra
x

Rétvári Bence bekapcsolta a Netflixet, és nem tetszett neki, amit látott

A KDNP rákapaszkodott a petícióra, amely egy brazil film ellen indult.

A Netflixen elérhető, Jézust melegként ábrázoló film betiltásáért már kétmillióan írták alá a petíciót Brazíliában. Magyarországon is megindult az aláírásgyűjtés.

A Krisztus első megkísértése című brazil film a Netflix karácsonyi kínálatában található meg. A 46 perces produkciót a YouTube-on aktív Porta dos Fundos csoport jegyzi, a filmről messziről látszik, hogy paródia. Ez viszont nem befolyásolja azokat a hívőket, akik azt állítják, hogy a brazil alkotás megsértette a keresztényeket.

A film utalásai alapján Jézust melegként ábrázolják, egy Orlando nevű férfival van meglehetősen közeli kapcsolatban. A brazil elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro szemétnek nevezte a filmet, és azt mondta, a készítők nem a brazil népet képviselik. Brazíliában nagyon sok a katolikus vallású ember. Nagy volt a felháborodás a Twitteren is, és mintegy kétmillióan írták már alá azt a petíciót, amelyben követelik a Netflixtől, hogy vegyék le a műsorról a filmet.

A Porta dos Fundos közleményben azt írta, nagyra tartják a művészi szabadságot, és fontosnak tartják, hogy humorral lehessen közelíteni a legkülönbözőbb társadalmi témákhoz. Hisznek abban is, hogy a szólásszabadság az egyik legfontosabb eleme egy demokráciának.

A film ellen Magyarországon is petíció indult az ultrakonzervatív Citizengo oldalon. Itt azt írják: „Homoszexuálisnak állítja be Jézust a hetekben megjelent Krisztus első kísértése című brazil film. A botrányos alkotás Szűz Máriát házasságtörő nőként, Jézus tanítványait pedig alkoholistaként ábrázolja. (…) A Netflix karácsonyi kiadásként hirdeti a filmet, amelynek egyes további elemei olyan megbotránkoztatóak, hogy nem szeretnénk velük olvasóinkat sokkolni. A film készítői és forgalmazói keresztények millióit sértik meg.”

A Netflixen elérhető Krisztus első megkísértése című brazil film már hosszú hetek óta borzolja a kedélyeket, de a KDNP csak némi fáziskéséssel kapcsolódott be a felháborodásba.  

A 46 perces produkciót a Porta dos Fundos csoport jegyzi, a filmről messziről látszik, hogy paródia. Ez viszont eddig sem befolyásolta azokat a hívőket, akik azt állítják, hogy a brazil alkotás megsértette a keresztényeket.

A film ellen Magyarországon is petíció indult az ultrakonzervatív Citizengo oldalon, és miután a KDNP is bekapcsolta a Netflixet, közleményben szólította fel a streamingszolgáltatót, hogy

 

törölje a műsorkínálatából a Jézust homoszexuálisként ábrázoló filmet!

 

"2019 decembere óta elérhető a Netflix hazai felületén is az a film, amely Jézust vallásgyalázó módon homoszexuálisnak állítja be. A Krisztus első megkísértése című brazil produkció keresztények millióit sérti meg ezzel Magyarországon, és milliárdjait világszerte. Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet, sőt a Netflix hirdeti és reklámozza is a filmet, mintegy komédiaként tálalva azt a felhasználók számára" – írják.

Hozzáteszik, hogy a kereszténységből – csakúgy, ahogy bármely más vallásból – nem űzhető gúny, hiszen az más emberek vallásszabadságát, emberi méltóságát sérti.

A keresztényeket is megilleti a tisztelet, mint minden embert, és ez alól egy olyan platform sem kivétel, mint a Netflix. A cég által forgalmazott film direkt provokáció, a keresztényeket és a kereszténységet gyalázó alkotás

– fogalmaz Rétvári Bence KDNP alelnök közleménye, majd megemlíti, hogy már másfél millió embert írta alá a petíciót, amely segítségével a film eltávolítását kérik majd a Netflixtől.

„Mélyen megsért, hogy közzétették és hirdetik a vallásgyalázó Krisztus első kísértése című filmet, ráadásul karácsonyi kiadásként az adventi várakozás idején. A film vallásgyalázó elemekkel van tele, Jézust homoszexuálisként ábrázolja, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!” – áll a petícióban.

hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux