Ugrás a tartalomra
x
""

Lobbi a meleg párok örökbefogadási jogáért

Számos kiskapu ad lehetőséget arra, hogy homoszexuális párok közösen neveljenek gyermeket – derül ki az egyik szervezet beszámolóiból

Korántsem sikertelen a melegek jogait képviselő hazai lobbimunka, egy Soroshoz köthető szervezet még azt is elérte, hogy egy gyógyfürdő vezetőjének érzékenyítő képzésen kelljen részt vennie.

„Kövessétek a szuper Szivárványcsaládokért Alapítvány oldalát is! A szervezet az LMBTQI* emberek gyermekvállalását támogatja, közösségépítő, információs és érzékenyítő tevékenységeivel és programjaival” – olvasható a Soros-féle, vélhetően Karácsony Gergely főpolgármestersége révén Budapesten egyre nagyobb szerephez jutó Amnesty International közösségi oldalán. Ugyanitt kvázi örvendeznek, hogy egyelőre lekerült a napirendről a kormány Alaptörvény-módosítási terve, mellyel sajtóinformációk szerint a meleg párok magyarországi örökbefogadási lehetőségeit korlátozták volna. Erre egyébként jelenleg a törvény nem biztosít lehetőséget, sőt, az Alaptörvény a melegházasságot is kizárja, ám régóta lehet tudni róla, hogy léteznek kiskapuk. A témáról korábban lapunk is cikkezett.

A Sorosék által ajánlott szervezet legújabb akciója, hogy képzést hirdetett, amelyre várnak „minden olyan (leendő) pedagógust (gyermekvédelmi szakembert, osztályfőnököt, igazgatót, iskolai fejlesztő pedagógust, pszichológust, orvost, védőnőt, szociális szakembert), aki többet szeretne tudni egy sokáig tabunak nyilvánított témáról”. Vagyis az LMBT emberekről.

A 168 órának nyilatkozva Sándor Bea, a Háttér Társaság kutatásvezetője részletezte az úgynevezett egyéni örökbefogadás lehetőségét. „Több fórumon is javasoltuk, hogy a meglévő gyerekeket a partner is fogadhassa örökbe. Enélkül ugyanis a gyerekek jogai sérülnek, hiszen csak egy szülőjük van: a másiktól törvényesen nem örökölhetnek, és ha a szülők elválnak, a gyereket már nem nevelő félnek nincs eltartási kötelezettsége, ami veszélyezteti a gyerek biztonságát. Sok más államban működik az a gyakorlat, hogy az azonos nemű párok mindegyike szülő lehet: vagy úgy, hogy közösen fogadják örökbe a gyereket, vagy a társszülő örökbe fogadhatja a partner gyerekét. Jogsértő a jelenlegi hazai gyakorlat” – magyarázta az aktivista.

Kutatási anyagukban azt írják, bár a jogi nehézségek ellenére egyre több meleg és leszbikus pár nevel gyermeket, a „magyar jogrendszer nem hajlandó tudomást venni ezekről a családokról: nem biztosítja, hogy az azonos nemű párok által nevelt gyermekek ugyanolyan jogbiztonságban éljenek, mint bármely más gyermek, akit két szülője nevel”. Vagyis az örökbefogadás megoldható, csak nehézkes, s ebben nyújt segítséget a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Oldalukon homoszexuális párok fotókkal, beszámolókkal bizonyítják, hogy közösen gyermeket nevelnek Magyarországon.

A Háttér Társaság még egy különleges „sikerről” is beszámolt. Történt ugyanis, hogy egy hazai gyógyfürdő „csak különnemű pároknak és gyermeküknek ajánlott kedvezményes családi jegyet. A jogsértő gyakorlatra figyelmeztető levelünkre nem válaszoltak”. Végül az Egyenlő Bánásmód Hatóság lépett közbe, melynek nyomán a fenntartó vállalta, hogy a családi jegy jogosultjai között a bejegyzett élettársakat is feltüntetik, sőt, a fürdő vezetője az egyesület által tartott érzékenyítő képzésen is kénytelen volt részt venni.

magyarhirlap.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux