Ugrás a tartalomra
x

A melegeknek üzent a német egészségügyi miniszter: Rendben vagytok úgy, ahogy vagytok

Jens Spahn egy törvénytervezetet ismertetett a hét elején, amely korlátozná a melegséget "kigyógyító" terápiákat Németországban.

A reparatív (vagy más neveken a melegséget „kigyógyító”, konverziós vagy helyreállító) terápiát tiltanák be a 18 év alattiak körében Németországban – az erről szóló törvénytervezet a regionális lapokat összefogó Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) szerkesztősége birtokába került. A tiltás a nagykorúakra nem vonatkozik, felnőttek számára továbbra is engedélyezik a tudományosan nem bizonyított "helyreállító" kezeléseket, igaz, csak szigorú feltételek teljesülése mellett. Az MTI híre szerint csak a kezelendő személy beleegyezésével lehet ilyen terápiát végezni, a megtévesztés, a kényszer vagy fenyegetés révén végzett kezelés pedig tilos. A tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint betiltják a "konverziós terápia" nyilvános népszerűsítését is.

A 16 és 18 év közöttieknek csak abban az esetben lehet ilyen terápiát biztosítani, ha a páciensek egyértelműen tudatában vannak a "kigyógyítás" hatásainak és kockázatainak.

Azok, akik megsértik a törvényt, vagy pénzbüntetést kapnak, vagy egy évre börtönbe kell vonulniuk.

Jens Spahn, a melegségét nyíltan vállaló szövetségi egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az RND-nek, hogy a "homoszexualitás nem betegség, a megszüntetését célzó állítólagos terápia pedig beteggé tesz, és nem egészségessé", ezért a lehető legszélesebb körben meg kell tiltani. Azt is hozzátette, hogy

a korlátozás "fontos társadalmi jelzés is mindazoknak, akik viaskodnak homoszexualitásukkal", egy üzenet, amellyel a társadalom jelzi, hogy "rendben vagy úgy, ahogy vagy".

Becslések szerint Németországban évente ezer reparatív terápiát hajtanak végre részben vallási vezetők, részben pszichoterapeuták. Többségükön gyerekek vagy tinédzserek vesznek részt, és a Deutsche Welle szerint ezeknek a kezeléseknek gyakran része az elektrosokk-terápia is. Az orvostudományban azonban már évek óta egyetértés van abban, hogy a "konverziós terápia" súlyos lelki megterheléssel, depresszióval, szorongással, pánikbetegséggel és az öngyilkossági hajlam felerősödésével járhat, miközben a beavatkozás hatékonyságát nem igazolják tudományos adatok.

 

hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux