Ugrás a tartalomra
x

Egy meleg tanár vallomása

Egy Dunaszerdahely melletti kisiskola kezdő pedagógusával beszélgettünk, aki a kezdeti nehézségek mellett mesélt a nemi orientációval kapcsolatos kérdésekről is. Az interjúalany neve elhallgatását kérte. - A bumm.sk interjúja: 

 

Ért már meglepetés a pályafutásod alatt?

Manapság semmin sem kell meglepődni. A mai gyerekek ugyanolyanok, mint a 10 évvel ezelőttiek és ugyanolyanok lesznek a jövőben is. A társadalom lesz körülöttük más, a gyerekek viselkedése csak az evolúciós fejlődés által változhatna meg radikálisan. A legtöbb negatív példát otthonról hozzák. A tendencia megfordult, mindenért a tanárt hibáztatják.

 

Hogyan látod egy pályakezdő helyzetét? Milyen problémák léphetnek fel?

Egy fiatalabb kolléga soha nem fogja megkapni azt a tiszteletet a gyerekektől, amit idősebb kollégái. A tanulók úgy tekintenek rá, mint egy barátra. A másik oldalról, a többi tanár sem tekinti egyenrangúnak. De ez nem azt jelenti, hogy mindig így lesz, ez csak egy időszakos állapot.

 

Mostanság divatossá vállt az „elfogadás” fogalma. Melegként hogyan kezeled az iskolai helyzeteket? A gyerekek jobban tudnak azonosulni egy meleg tanárral vagy ez problémát jelenthet?

Ez a közegtől függ nagy mértékben. Volt már olyan szülő, aki azt kérdezte, hogy egy ilyen mit keres a katedrán. Az emberek nagyon konzervatívak, főleg a kisebb településeken. Ahogy a technológia fejlődött, a médiának is nagy behatása van az emberekre. Szerintem a nemi orientáció nem egy olyan dolog, ami mérvadó lenne, de sokan ezt tartják fontosabbnak a szakmai hozzáértés helyett.

 

Leggyakrabban a kamaszkorban tudatosul az emberrel a nemiség kérdése. A tanulók hogyan viszonyulnak ahhoz a diáktársukhoz, aki más?

A kirekesztés vagy bántalmazás (bullying) nagyon is elterjedt. Ha megvan bennük az együttérzés, akkor csak gondolati szinten, de ha már ki kellene állni a másik mellett vagy tenni valamit, akkor csendben maradnak. Hasonlóak, mint a felnőttek. Úsznak az árral és próbálnak beleolvadni a csoportba. Mindenki azt akarja csinálni, amit a többség csinál, még akkor is ha egyébként segítene is.

(nyitókép: illusztráció) 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux