Ugrás a tartalomra
x

A színészszakszervezet szeretné, ha több transznemű kapna szerepet

Az Equity színészszakszervezet felhívta a casting directorok figyelmét arra, hogy több transzneműt válogassanak be nem transznemű karakterek szerepére, írja a The Guradian.

Az LMBTQ emberekkel dolgozó szórakoztatóipari szakemberek számára kiadott ajánlásban a szakszervezet kimondja, hogy néhány transz színész jobban megfelel a nemi identitása szerinti szerepre, mint a születéskori nemi szerepére.

„Tény, hogy egy transz talán teljesen észrevétlen egy szerep vagy egy produkció számára, de erőteljesen képviselik az iparban a sokféleséget”

– olvasható az ajánlásban.

A szervezet kitért arra is, hogy egy transz színésznek nagyon nehéz karriert építeni, hiszen kevés a transz szerep, amelyeket rájuk osztanak. Javasolják, hogy ne a nevük alapján döntsék el, hogy egy színész alkalmas-e az adott szerepre vagy sem.

Az elmúlt két évben két olyan transz színészt is kiemeltek, akik cisznemű karaktert alakítottak. Rebecca Root a Testvérlövészek című filmben alakította Mayfield szerepét. Jake Graff pedig a Keira Knightley főszereplésével készült Colette című filmben alakította Gaston Arman de Caillavet szerepét.

Harrison Knights, transz színész és aktivista kifejtette, hogy néha küzdenie kellett azért, hogy transznemű szerepeket játszhasson. A cisz szerepek számára ideálisabbak voltak, mert sokkal változatosabbak és sokkal több ilyen lehetőség van. Knights szerint egy szerep kapcsán alapértelmezetten cisz karakterekben gondolkodnak.

Harrison Knights transznemű színész / Fotó: Martin Godwin
Harrison Knights transznemű színész / Fotó: Martin Godwin

A transznemű fiatalok 48%-a követ el öngyilkosságot, Knights szerint, ha több transznemű kapna szereplési lehetőséget, akkor ez az arány is javulhatna.

(Kiemelt képen: Jake Graf)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux