Ugrás a tartalomra
x

OLVASD EL!

Miért fontos tudnom a HIV-státuszomat?

Egy mondatban: azért, mert ma már nem az a baj, ha HIV+ vagy, hanem az, ha ezt nem tudod magadról, és emiatt nem kapsz megfelelő kezelést!

Ráadásul ez az információ duplán számít: egyrészt neked, másrészt mindenki másnak. Ha tudod a HIV-státuszodat, azzal a párodnak vagy a partnere(i)dnek is jót teszel.

A HIV-fertőzés veszélyes, de a Magyarországon működő anonim szűrőpontoknak és egyedi szűrési lehetőségeknek köszönhetően korai stádiumban kiszűrhető, és korszerű, ingyenes gyógyszeres terápiával jól kezelhető. Éppúgy, mint más krónikus betegségek, például a magasvérnyomás- vagy a cukorbetegség.

A rendszeres szűrés és a korai felismerés elengedhetetlen feltétele annak, hogy HIV-fertőzöttként is hosszú és teljes életet élhess.

Ehhez azonban először neked kell lépned: keress fel egy szűrési pontot, és tudd meg a HIV-státuszodat!

Még egy fontos dolog: a HIV-fertőzés megelőzése éppen olyan fontos, mint az, hogy ismerd a HIV-státuszodat! Használj mindig óvszert, így vigyázol magadra és a partneredre is.

Ők ezért mentek el szűrésre

A szűrés nem helyettesíthető és nem váltható ki semmivel. A HIV-státuszt senkiről sem lehet „ránézésre” megállapítani, kizárólag az erre a célra kifejlesztett tesztek alkalmasak a fertőzés kimutatására.

A HIV-vírus nem válogat: tévhit, hogy csupán a meleg férfiaknak, az intravénásdrog-használóknak és a szexmunkásoknak fontos a HIV-szűrésen való rendszeres részvétel. Igaz, hogy ők vannak a leginkább kitéve a HIV-fertőzés kockázatának, de gyakorlatilag minden szexuálisan aktív személy érintett lehet, ezért mindenkinek hasznos, ha időről időre elmegy szűrésre.

A szakemberek azt javasolják, hogy a fenti csoportokba tartozók 3-6 havonta, a többiek legalább évente vegyenek részt szűrésen.

Félek az eredménytől!

A legfontosabb, hogy ne az eredménytől félj, hanem a későn felismert betegségtől, amit rendszeres szűréssel előzhetsz meg!

A szexuális életed és magatartásod – leginkább, hogy milyen gyakran váltasz partnert, és védekezel-e minden alkalommal – nagyban befolyásolja a HIV-fertőzésed esélyét. Az egyik eshetőség, hogy nem tartod magad igazán veszélyeztetettnek. Ebben az esetben már csak egy lépés – a szűrés – választ el attól, hogy teljesen biztos legyél a negatív HIV-státuszodban, és megnyugodhass az eredmény láttán!

A másik eshetőség, hogy védekezés nélkül szexeltél, és félsz az eredménytől, ezért inkább el sem mész a szűrésre. Tudnod kell, hogy ezzel nemcsak magadat veszélyezteted, de a partnere(i)det is.

A HIV-fertőzés akár 10 évig is tünetmentesen lappanghat a szervezetedben, ám ezalatt te végig fertőzöl. Ez azt jelenti, hogy észrevétlen időzített bombaként egyre jobban elszaporodik benned a vírus, és eközben mindenkinek könnyen továbbadhatod, akivel szexuális kapcsolatot létesítesz.

Maga a HIV-fertőzés ma már nem halálos betegség, de ahhoz, hogy a fertőzött ember ne jusson el az AIDS-stádiumig, időben felállított diagnózis – ennek első lépése a HIV-szűrés! –, továbbá a gyógyszeres kezelés elindítása és mindennapi pontos betartása szükséges.

Sokan nem tudják, de a pontosan betartott HIV-terápia olyan mértékben lecsökkenti a szervezetben a vírusok számát, hogy már véletlenül sem tudsz megfertőzni mást. Így a párodnak vagy szexuális partnere(i)dnek, de anyaként a gyermekednek sem adod át a HIV-vírust.

Segítsetek, HIV+ vagyok!

Bár a pozitív teszt először nagyon ijesztő, ez az információ általában életmentő!

Nagyon sok múlik azon, hogy a HIV-fertőzést időben felismerjék. Te pedig bátran és felelősségteljesen döntöttél, hogy elmentél HIV-szűrésre, és megtudtad a HIV-státuszodat! Most a következő ugyanilyen fontos lépés, hogy minél hamarabb orvoshoz fordulj, és mihamarabb elkezdődjön a kezelésed.

Biztosan nagyon sok kérdésed van. A Háttér Társaság éjjel-nappal működő anonim HIV-vonalát akár most is felhívhatod: 06 (1) 633-3455. Felkészült, tapasztalt és kedves szakemberek fogadják a hívásodat.

A gyógyszeres terápia a véredben és a testnedveidben lévő vírusszámot szinte a nullára csökkenti, és ott is tartja. A kezelés odafigyelést és rendszerességet kíván tőled, cserébe teljes értékű életet élhetsz, hosszú évtizedekre tervezhetsz és elérheted céljaidat tanulásban, munkában, sportban, párkapcsolatban. Szinte egyetlen olyan állás vagy munkakör sincs hazánkban, amit ne tölthetnél be, ha HIV+ vagy.

Néhány alapvető biztonsági szabályt betartva továbbra is nyugodtan élhetsz nemi életet, sőt ha nő vagy, gyermeket is vállalhatsz anélkül, hogy átadnád neki a fertőzést.

Bár ma még az orvosok sem képesek 100%-ban kiirtani a vírust a szervezetedből, és teljesen megszüntetni a HIV-fertőzést, az orvostudomány fejlődésével a jövőben még ez is elképzelhető. Ha addig betartod a terápiát, adott a lehetőség a teljes gyógyulásodra is.

Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban: a HIV-fertőzés nem halálos ítélet! Ha időben orvoshoz fordulsz, korszerű kezelést kapsz, és nem alakul ki a betegség AIDS-stádiuma. A betegség kezelése ma már nagyon hasonlít egy krónikus betegség (pl. magasvérnyomás-, cukorbetegség) esetén alkalmazott terápiához.

Fontos! A pozitív gyorsteszt még nem jelenti automatikusan, hogy tényleg HIV-fertőzött vagy, de ilyenkor feltétlenül fordulj orvoshoz! További vizsgálatokra lesz szükség, amelyeket szakorvosi felügyelettel szaklaboratóriumok végeznek majd el. Ha többet akarsz tudni arról, hogy mi történik egy HIV-szűrésen, akkor kattints ide!

Mi történik a szűrésen?

Ma Magyarországon mindenki számára elérhető a teljesen anonim, ingyenes HIV-szűrés. Mind a 19 megyében található szűrőállomás, négy nagyobb városban (Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsen) pedig a HIV-fertőzöttek ellátására szakosodott egészségügyi ellátóközpont is. Így mindenkinek lehetősége van hosszú, költséges utazás nélkül elvégeztetnie a tesztet.

Az anonim szűrőhelyeken a szűrés elvégzéséhez semmilyen azonosító dokumentum nem szükséges, a vizsgálat egy jelszó megadásával történik, és az eredményt is a jelszó bemondásával kapod meg.

A szűréseken használt tesztek nem magát a vírust mutatják ki, hanem a vírus jelenléte miatt a szervezetedben termelődő ellenanyagok jelenlétét.

A megfertőződés után azonban el kell telnie kb. 3-4 hétnek, mire ezek az anyagok elkezdenek termelődni: ezt az időszakot nevezik ablakperiódusnak. Ha egy konkrét szexuális együttlét miatt, vagy egy korábbi, esetlegesen HIV-fertőzött szexpartnered miatt vennél részt a szűrésen, érdemes megvárnod az ablakperiódus leteltét. (Azaz ha egy augusztus végi éjszakán történtek miatt aggódsz, legjobb, ha október elején mész el a szűrésre.)

Magyarországon az ingyenes szűréseken az alábbi teszttípusokkal találkozhatsz:

  1. Gyorsteszt
    A gyorstesztes szűréshez egy egyszer használatos eszközzel két csepp vért vesznek az ujjbegyedből. Az eredményt 20 percen belül megkapod. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet szívesen válaszol a kérdéseidre. Gyorsasága ellenére a gyorsteszt rendkívül pontos: 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, azaz nem mutat eltérést, az azt jelenti, hogy – a 3-4 hetes ablakperiódust figyelembe véve – kb. egy hónappal a teszt elvégzése előtt HIV-negatív voltál.
  2. Standard „vérvételes” teszt
    A standard HIV-szűrést a vénádból vett vérrel végzik el. A levett vért egy egyedi vonalkóddal ellátott egyszer használatos vákuumcsőben tárolják. Az eredmény a vérvétel után 7-12 nappal – elektronikus úton – kóddal ellátva érkezik vissza a szűrőhelyre. Ezt csak Te veheted át személyesen! Az egészségügyi adat bizalmas, ezért levélben vagy telefonon nem kapod meg a teszt eredményét.

Külföldön és néhány hazai szűrőhelyen is használnak már olyan HIV-teszteket, amelyekkel nyálból is kimutatható a fertőzés, illetve olyan vérvételes, nem ellenanyagos „korai” tesztek is léteznek, amelyekkel már az ablakperiódusban is kiszűrhető a vírus jelenléte.

TUDTAD?

A HIV-vírus kimutatására csak a speciálisan erre a célra kifejlesztett, hivatalos szűrőpontokon vagy szűréseken elérhető tesztek alkalmasak. Az interneten megrendelhető gyorstesztek közül sok nincs hivatalosan bevizsgálva, eredményük megbízhatatlan lehet, ráadásul – a hivatalos szűrésekkel ellentétben – nem is ingyenesek, tehát a saját érdekedben ne vásárolj ilyeneket, és ne bízz meg bennük!

Az állandó szűrési helyszíneken kívül gyakran szerveznek szórakozóhelyeken, rendezvényeken is ingyenes, anonim szűréseket. Az aktuális helyszínekről és időpontokról itt tájékozódhatsz.

Dióhéjban a HIV-fertőzésről

A HIV-vírus testnedvekkel terjed, vagyis vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel. Magyarországon a fertőzés leggyakoribb átadási módja a védekezés nélküli anális vagy vaginális szex, de nem kizárható a fertőzés átadása védekezés nélküli orális szexszel sem. Nem fertőzésveszélyes többek között a csókolózás, a puszi, a kézfogás, az ölelés, a közös pohár, evőeszköz vagy WC használata, ugyanis a levegőben, nyállal, illetve érintéssel sem terjed a vírus.

Ha megtörtént a HIV-fertőzés, utána a korai stádiumban általában influenzaszerű tünetek – rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, nyirokcsomó-duzzanatok –, esetleg kiütések jelentkeznek. Ezek néhány nap vagy hét alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, nagyon erős a fertőzőképesség.

Az ezt követő tünetmentes időszak akár 5-10 évig is tarthat, ezalatt a beteg közérzete jó, de a szervezetében közben alattomosan szaporodik a vírus. Ez a szakasz a HIV-vírus továbbadása szempontjából a legveszélyesebb, hiszen a fertőzött jól érzi magát, valószínűleg aktív szexuális életet él, így – ha nem védekezik óvszerrel – éveken át minden partnerét kiteszi a megfertőződés veszélyének. Nem lehet eléggé hangsúlyozni tehát, mennyire fontos a védekezés, a szűrés és az aktuális HIV-státusz ismerete!

Amikor aztán az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, fokozatosan megjelennek a visszatérő komolyabb tünetek, és a még ekkor is elkezdhető gyógyszeres kezelés hiányában végül kialakul az AIDS-betegség, azaz a súlyos, életveszélyes immunhiányos tünetegyüttes.

Tények és tévhitek

A betegségről

„Állandó partnerem van, aki azt mondta, hogy ő negatív, vagyis én is biztonságban vagyok.”

Nem. Sem te, sem pedig ő nincs biztonságban, hiszen te is elkaphattad a HIV-vírust egy korábbi kapcsolatodban, és ő is, így akár már megfertőzhettétek egymást. Amíg nem mentek el szűrésre mindketten, addig nem tudhatod teljes bizonyossággal a HIV-státuszodat!

„Ha fertőzött lennék, azt tudnám a tünetekből, de nincs semmi bajom.”

A HIV-vírus alattomos, vagyis az, hogy nincsenek tüneteid, önmagában nem garancia arra, hogy nem lehetsz fertőzött. A megfertőződés után, a betegség kezdeti időszakában pár, gyakran csak enyhe tünet jelentkezik, majd nagyon hosszú, akár 5-10 év jön tünetmentesen. A vírus azonban ekkor is ott van és szaporodik a szervezetedben, és folyamatosan fertőzhetsz. Csak akkor lehetsz biztos abban, hogy negatív vagy, ha rendszeresen részt veszel HIV-szűrésen!

„Egy HIV-fertőzött közelében élek, és félek, hogy elkaphatom tőle.”

A HIV-vírus a testnedvekkel terjed, vagyis vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel. Nem fertőzésveszélyes a csókolózás, a puszi, a kézfogás, az ölelés, a közös pohár, evőeszköz vagy WC használata, ugyanis a levegőben, nyállal, illetve érintéssel sem terjed a vírus.

 „Megfertőződtem, kész, vége, már csak idő kérdése, és jön az AIDS.”

Szerencsére ma már a HIV-fertőzés nem szükségképpen vezet az AIDS-betegség kialakulásához, ha a fertőzöttek időben elmennek HIV-szűrésre, és minél hamarabb elkezdődik a kezelésük.

„Volt egy-két kalandom, és attól tartok, hogyha kiderül, hogy HIV+ vagyok, az egész életem megváltozik, nem lesz munkám, és barátaim sem.”

Az HIV+ státusz kiszűrése az első lépés a sikeres kezelés felé! A korszerű és Magyarországon a teljesen ingyenes terápiának köszönhetően HIV+ emberként is hosszú teljes életet élhetsz, családot alapíthatsz, és folytathatod a korábban megszokott tevékenységedet, a munkádat.

„Nem vagyok meleg, sem droghasználó, szóval én biztosan nem kapom el a HIV-vírust.”

A HIV nem válogat az áldozatok között semmilyen szempontból, így bárki találkozhat vele, aki aktív nemi életet él óvszer használata nélkül, és/vagy sűrűn váltogatja a partnereit.

A szűrésről

 

„Minek menjek el szűrésre, amikor a neten is tudok rendelni HIV-tesztet?”

Magyarországon hivatalosan még nem elérhetők az otthoni használatra tervezett tesztek. A netről rendelhető tesztek nincsenek bevizsgálva, emiatt megbízhatatlanok lehetnek. Ne használj ilyeneket!

„Nincs időm elmenni egy ilyen szűrésre, biztos hosszú ideig tart, és macerás az egész.”

A szűrés egyszerű, ingyenes és anonim, a rá szánt idő pedig megmentheti az életedet. A leggyakoribb – gyorstesztes – szűrés esetében egy pillanat a mintavétel, és kb. 20 perc múlva kézbe is veheted az eredményt.

„Nem fogok Budapestre utazni csak azért, hogy megcsináltassam ezt a tesztet, ez egy egész napos program lenne.”

Minden megyében működik ingyenes anonim szűrőállomás, négy városban pedig ellátóközpont, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévőt. A szűrőhelyek listáját itt találod.

„Utálom, ha megszúrnak, a vérvételt sem bírtam soha, ezt a szűrést sem fogom.”

A leggyakoribb szűrési mód a gyorsteszt, amelynek során mindössze egy aprócska szúrást érzel az ujjbegyeden, hiszen két csepp vér elég is a teszthez. Ezután kb. 20 perc múlva megkapod az eredményt.

„Nem akarom, hogy kiderüljön rólam, milyen szűrésre járok. Aki csak megtudná, azt hinné, hogy beteg vagyok, megalázó lenne.”

Ha nem akarod, hogy kiderüljön, akkor nem is fog! Az anonim szűrési pontokon és a mobil szűréseken nem kell felfedned a személyazonosságodat sem a mintavételnél, sem akkor, amikor megkapod az eredményt.

A terápiáról

„Az egyik ismerősömről kiderült, hogy HIV+, és gyógyszeres kezelést kap. Azóta nem akarok érintkezni vele, a végén még elkapom a vírust.”

A gyógyszeres kezelés lényege, hogy majdnem nullára csökkenti a vírusszámot a betegben, így nem fertőzhet meg senkit, szóval nyugodt lehetsz: tőle biztosan nem kapod el a fertőzést.

„Nem hiszem, hogy szeretném vállalni azt a sok kellemetlenséget, amit a HIV-terápia jelenthet.”

A kezelés során be kell tartani az orvos utasításait (pl. pontosan kell szedni a gyógyszert), de ez nagyon kevés áldozat ahhoz képest, hogy a terápia mellett teljes életet élhetsz, mintha nem lennél fertőzött.

„Az elmúlt években nem voltam szűrésen, és most is feleslegesnek gondolom. Ha kiderülne, hogy HIV+ vagyok, a terápia valószínűleg már nem segítene.”

A HIV-fertőzés elleni gyógyszeres kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a fertőzés korai szakaszában kezdődik el, de gyakran az előrehaladott állapotú beteg életkilátásain is sokat javít. Sok múlhat azon, ha késlekedsz!

„Az ilyen terápiák mindig rengeteg pénzbe kerülnek, szerintem én nem keresek eleget hozzá.”

Magyarországon a HIV-terápia nemcsak magas színvonalú és korszerű, de 100%-ban államilag támogatott is, azaz egyáltalán nem terheli meg a pénztárcádat a kezelés, akármilyen hosszan tart is.

„Félek a HIV-gyógyszerek mellékhatásaitól és egyáltalán az egész terápiától.”

A HIV-terápiához alkalmazott gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásaik, de az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ezek összehasonlíthatatlanul kevesebb kockázatot jelentenek, mint a nem kezelt HIV-fertőzés. A javasolt terápia részleteiről a kezelőorvosod részletesen tájékoztat majd és segít abban, hogy a legjobb kezelést kapd.

A PrEP-ről

Az angol neve alapján (pre-exposure prophylaxis) PrEP-nek nevezett gyógyszer egy HIV-fertőzést megelőző eszköz, egy tabletta, amely antiretrovirális hatóanyagokkal védi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől. Az antiretrovirális (ARV) szereket akkor szedik az emberek, amikor ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és azért szedik, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát.

A PreP-ről a www.preper.hu oldalon olvashatsz részletesen.

 

hivszures.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux