Ugrás a tartalomra
x
""

Megemlékezés a Stonewall-nál történtek 50 éves évfordulóján

A világ minden tájáról gyűltek össze tegnap megünnepelni, milyen messze jutottunk Stonewall óta, ugyanakkor arra ösztökélve mindenkit, hogy ne hagyjuk abba a saját és a többiek jogaiért való küzdelmet.

Sokan elmentek a 2019-es WorldPride rendezvénysorozat „Emlékezzünk Stonewall-ra” eseményére, amit tegnap tartottak Manhattanben. Mindenki egyetértett abban, hogy az LMBTQ-jogok kereszteződéshez értek.

A vendéglátó országban, vagyis az Egyesült Államok területén az azonosneműek házassága most már legális. Ám mind a mai napig az Egyenlőségi Törvényhatározat, amely elvileg minden államot az LMBTQ-emberek elleni diszkrimináció szigorú tiltása kapcsán is egyesítene, szóval e törvény heves szembenállásokat generál a kormányban. Jelenleg 28 amerikai államban törvény védi azokat a vállalatokat, ahol szexualitásuk, vagy nemi hovatartozásuk miatt bocsátanak el embereket.

Világszinten a házassági egyenlőség 28 országban megengedett, azonban 69 olyan országról tudunk, ahol az azonosneműek közötti szexuális aktus bűncselekménynek számít.

Bill De Blasio polgármester beszéde közben (Fotó: Express Magazine)

A megemlékezésen felszólalók hosszan ecsetelték ezen tényeket, bár különböző megvilágításokból. Azonban üzenetük megegyezett: Továbbra is folytatnunk kell a küzdelmet.

„Én vagyok a vezetője a világ legnagyobb LMBTQ-közösségének, és büszke vagyok rá! Bejelentem, hogy ezentúl június 28-a Stonewall Nap lesz a Nagy Almában! Mi leszünk az első város, ahol szobrot emelnek transz hőseinknek, akik a mi jogainkért küzdöttek.”

- mondta beszédében Bill De Blasio, New York City polgármestere, Marsha P. Johnson-ra és Sylvia Riverára utalva.

Barbara Poma (Fotó: Miami Herald)

A floridai Pulse Nightclub tulajdonosa, Barbara Poma is felszólalt a gyűlésen. Itt volt 2016-ban az a halálos tömegmészárlás, ahol 49 vendég vesztette életét. Fontosnak tartotta kiemelni, sőt, buzdította a fiatalabb generációt – azokat, kik nem voltak jelen 50 éve a Stonewall-nál, nem élték meg az AIDS-világjárványt a '80-as években, hogy „olvassák szorgalmasan közösségük történelmét, és mondjanak köszönetet az előttük járóknak, akik vállán most mi állunk. Ez az egész rendezvénysorozat köszönet nekik, hogy mi szabadon és a magunk autentikus módján élhetünk!”. A beszédet hatalmas ováció és „a melegek ellenzik a fegyvereket”-kántálás követte.

A Rally-n felszólalók életútja, háttere sokszínű volt. Harnamm Kaur egy queer motivációs előadó és London Punjabi közösségének tagja üzenetét azokhoz intézte, akik nem tekintik magukénak a szivárványos mentalitást: „Nézhetsz minket és csodálhatsz, vagy tovább is állhatsz!”.

Monica Helms pedig – az USA Tengerészgyalogságának veteránja, az első transz zászló megalkotója – felajánlotta a még 1999-ben elkészült eredeti darabot, hogy a Stonewall Inn-ben legyen kiállítva.

Ez az össznépi megemlékezés volt a WorldPride rendezvénysorozat egyik tetőpontja. Tehát a világ minden tájáról érkeztek résztvevők, hogy megünnepeljék a történelmi jelentőségű felkelést, és hogy adózzanak azon bátrak előtt, akik kikövezték az elkövetkezendő generációk útját.

(Express Magazine)

Borítófotó: FutureBrand

Bővebbb információ a holnapi felvonulásról itt

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux