Ugrás a tartalomra
x
""

A legtöbb amerikai élete során soha nem vett részt HIV-szűrésen

Továbbá azok között, akik magas kockázatnak vannak kitéve, is csupán 30% tette tiszteletét szűrőállomáson tavaly.

Új adatokat hoztak nyilvánosságra, melyek szerint az amerikaiak kevesebb, mint 40%-a ment el élete során HIV-szűrésre. Ezen adatok a Nemzeti HIV-szűrés Napján lettek hozzáférhetőek a Kórügyi és Megelőzés Központ (CDC) által. Javasolják, hogy minden 13-64 év közötti ember menjen el szűrésre életében legalább egyszer.

A CDC az úgynevezett Megbetegedések és Halálozások Száma Heti Jelentésében (MMWR) tette közzé az új adatokat.

„Arra buzdítunk mindenkit, aki nagy kockázatnak van kitéve, hogy elkaphatja a HIV-et, hogy keresse a gyógykezelési megoldásokat. Nekünk is szükségünk van rájuk, hogy megismertessük velük a teendőket. Fontos, hogy legyőzzük a HIV stigmáját, hogy kényelmesebb módokon juttassuk el a helyieknek az egészségügyi szolgáltatásokat. Mi is sokat tanulunk a már kezelt betegektől, így az ő útjuk könnyebben nyomon követhető”

- mondta el Robert R. Redfield a CDC igazgatója.

A CDC javaslatai közt szerepel, hogy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak, a tűt használó drogosok, azok, akik a legutóbbi szűrésük óta egynél több partnerrel szexeltek, illetve azok, akiket már diagnosztizáltak egyéb, nemi úton terjedő betegségekkel – menjen egy legalább egyszer egy évben szűrésre. Ezen általános intelmek ránk, magyarokra is ugyanígy vonatkoznak. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk annak érdekében, hogy megállítsuk a HIV-járványt. Van is egy ilyen tervezet az Egyesült Államokban kormányszinten, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül 75%-kal, 10 éven belül 90%-kal lecsökkentsék az új HIV-megbetegedések számát.

Célok

„Manapság a HIV-szűrés gyorsabb és könnyebb, mint korábban bármikor. És ha elmész szűrésre, te már önmérsékletet gyakorolsz. Remélem, növelni tudjuk a korai stádiumban kiszűrtek arányát, viszont támogatókat keresünk, mert az anyagi forrásaink apadóban vannak.” Mindezt Eugene McCray, a CDC HIV/AIDS-megelőzési Részlegének igazgatója fejtette ki. Nagy bajban vannak a kutatók, hisz Donald Trump befagyasztotta az erre fordítandó pénzalapokat.

(Gay Star News)

Borítófotó: The Sun

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux