Ugrás a tartalomra
x

James Franco heteró létére üldözi a meleg szerepeket, és még oka is van rá

A kaliforniai születésű színész elég gyakran játszik meleg karaktereket a vásznon, ráadásul sokszor ő maga keresi az ilyen lehetőségeket. Unja már, hogy minden alkalommal nekiszegezik a kérdést, most akkor ő is meleg-e vagy sem. Állítása szerint egyébként a magánéletében nem teljesen, de a színészetben nagyon is az. Pride-hónap a 24.hu-n!

James Franco karrierje elég érdekes ívet írt le eddig Hollywoodban, tekintve, hogy viszonylag fiatal kora óta reflektorfényben éli az életét. Kapott már sok jó szerepet, jutalmazták Golden Globe-díjjal, de Oscarra is jelölték már. Röviden: van tehetsége a szakmához, és meglehetősen gyakran kap olyan szerepeket, amikben meleg karaktereket formál meg. A legkiemelkedőbb alakítása ezek közül a James Dean című életrajzi filmben volt látható, amikor a címszereplő Dean bőrébe bújt. A hollywoodi ikon mindössze 24 évet élt meg, de neve a mai napig felejthetetlen az amerikai álomgyárnak. A színész feltehetőleg biszexuális volt, de ez a mai napig nem tisztázódott, az viszont nem kétséges, sok férfival volt viszonya rövid karrierje során. Emiatt a meleg közösségek ikonikus arca lett James Dean.

James Dean nemcsak Hollywood, hanem a meleg közösségek ikonja is lett. – Fotó: Hulton Archive/Getty Images
James Dean nemcsak Hollywood, hanem a meleg közösségek ikonja is lett. – Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Cigi, magány, Golden Globe-díj

Franco ugyan csak 2000-ben kapta meg a szerepet, de a Warner Bros-nál már a ’90-es évektől tervezgették, hogy készítenek egy életrajz ihletésű filmet Deanről. Először Michael Mannt kérték fel a rendezésre, ő pedig előbb Brad Pittet és Johnny Deppet akarta a főszerepre, de később mindkettő kiesett a koncepcióból, Mann pedig Leonardo DiCaprio felé fordult, ugyanis benne látta a tökéletes főszereplőt. Végül Mann otthagyta a produkciót, és úgy gondolta, jobb is így, mert DiCaprio túl fiatal egy ilyen szerephez, még évek kellettek volna a tökéletes megformáláshoz.

Sok-sok rendezőváltás után Mark Rydell kapta meg a dirigálás jogát, Franco pedig a forgatókönyvet, hogy miként kezdjen el készülni a szerepet illetően. Eléggé beleásta magát a dologba, konkrétan őrült léptékkel, ami nem meglepő, ha valaki komoly munkát akar letenni az asztalra:

korábban nem dohányzott, viszont a felkészüléshez elkezdett napi két dobozzal füstölni, majd motorozni, gitározni és dobolni is megtanult.

Dean egykori, akkor élő barátaival is sokat kommunikált, hogy rájöjjön, miért volt ennyire magányos a filmsztár, épp ezért Franco a saját családjától is teljes mértékben elszigetelte magát, még jobban belefeledkezve a szerepbe. A Golden Globe-díj emiatt simán ott landolt a színész kezében, feltéve őt ezzel Hollywood igazi térképére.

James Franco teljesen alámerült Dean életébe. – Fotó: Courtesy of TNT/Getty Images
James Franco teljesen alámerült Dean életébe. – Fotó: Courtesy of TNT/Getty Images

Azon túl, hogy színészi kvalitásait elismerték az álomgyárban, folyamatos téma lett a médián belül, hogy Franco azért tudja-e ennyire hitelesen eljátszani a férfiakat szerető Dean karakterét, mert ő is meleg. Az, hogy Marla Sokoloff-fal járt ebben az időben (öt évig együtt is voltak), nem kifejezetten érdekelte a lapokat, sőt az sem, hogy később szintén komoly viszonyba keveredett egy másik színésznővel, Ahna O’Reilly-val.

A cikk folytatása itt olvasható.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux