Ugrás a tartalomra
x

Ma 50 éves a Pride: öt évtizedet ölel fel a Google mai logója

Ötven évvel ezelőtt indult útjára az Egyesült Államokból a meleg polgárjogi mozgalom, ami máig meghatározó elemét képezi az LGBTQA közösség tagjai számára.

Nagyjából ötven évvel ezelőtt, 1969. június 28-án a New York városában található Stonewall melegbár adott otthont annak az eseménynek, amely meghatározója és egyben alakítója is lett az LGBTQA közösségnek. A Stonewall-lázadás azután tört ki, hogy a közösség tagjai szembeszálltak az őket folyamatosan zaklató rendőrökkel.

A rendőrség többeket letartóztatott, amelynek hatására az ellenállás csak fokozódott. A közösség tagjai még hetekkel később is a bár előtt tiltakoztak, amely végén megszületett az első melegfelvonulás, amit azóta eltérő időpontokkal, de a világ minden pontján mindig júniusra datálnak. Ennek története előtt tiszteleg ma a Google különlegeslogója.

A melegfelvonulást az 1969-es események óta a világ számos országában tartják meg. Litvániában például 2019. június 4-én, vagyis a mai napon kezdődik a 2019-es Baltic Pride, amely öt napon át tart.

A Google mai logójával most ezelőtt a mozgalom előtt tiszteleg. A rövid képes animáció azt mutatja be, hogyan nőtte ki magát 50 év alatt a New Yorkban tartott első melegfelvonulás egy világméretű társadalmi eseménnyé.

 

hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux