Ugrás a tartalomra
x

Tavasz Lengyelországban

Az új lengyel balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia) a vasárnapi Európai Parlamenti választásokon a szavazatok 6 százalékára tett szert, s így bejutott az EP-be.

Hatalmas siker ez, ha tudjuk, hogy a pártot az első nyíltan meleg képviselő alapította idén február 3-án, s gyakorlatilag néhány hét alatt Lengyelország harmadik pártjává vált a két nagy politikai szervezet mellett.

po

Robert Biedron

A Tavasz vezetője, Robert Biedron 43 éves melegjogi aktivista, volt parlamenti képviselő és polgármester több Európát és több szociális juttatást, illetve kevesebb egyházat és kevesebb környezetszennyezést szeretne. A nagyszabású, amerikai stílusban zajló alakuló ülésen több ezren vettek részt. A Tavasz párt létrejötte után elemzők arra figyelmeztetnek, hogy bár az új párt nagy lendülettel indult, de tovább aprózhatja a baloldali szavazatokat. Ennek ellenére nagy meglepetésre, bejutott az EP-be.

po

Krzysztof Śmiszek és Robert Biedron

Biedron ígéretei a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett csoportok támogatására vonatkoztak. Többek között a minimálnyugdíj és a minimálbér növelését, a fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását, a családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot említette, valamint a vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését is.

Biedron 2002. óta együtt él társával, Krzysztof Śmiszekkel. A különféle rendezvényeken is együtt jelennek meg. A párja 40 éves, a jogtudományok doktora.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux