Ugrás a tartalomra
x

"Rájössz, hogy még a családtagjaid szerint is rendben van, ha megköveznek"

Nyílik az olló a homoszexualitás megítélésének terén a nyugati demokráciák, illetve a muszlim államok között: Bruneiben éppen akkor lépett életbe a homoszexuális aktusok résztvevőit halállal büntető törvény, amikor megválasztották Chicago első bevallottan leszbikus polgármesterét. A melegek menekülnek Bruneiből, a helyi szultánt nem hatja meg a nemzetközi tiltakozás. Az illiberális államoknak inkább a muszlim példa tetszik.

"Felébredsz, és rájössz, hogy a szomszédok, a családtagjaid, vagy éppen az az idős néni, aki a kertjében a füvet nyírja, nem tart téged embernek, s rendben találja, hogy megkövezzenek" – idézett a BBC egy Bruneiben élő meleg férfit. A neve mellőzését kérő férfi aznap nyilatkozott, amikor a Borneo szigetén lévő szultánságban megszigorították az iszlám törvénykezést, s így akár halálra is lehet kövezni a homoszexuálisokat.

Bruneiben már eddig is törvény tiltotta a homoszexuális kapcsolatokat, de legfeljebb tízéves börtön lehetett kiszabni a "bűnösökre". A szigorítás egyébként nem csak a meleg és leszbikus társadalmat érinti: kövezés jár a házastársi hűtlenségen kapottakra is. A bizonyítás azonban minden esetben nehézkes lesz: csak azokra vár kövezés, akik ellen több muszlim tanúskodik.

Miközben helyi beszámolók szerint azok a melegek is a távozásra készülnek, akik annak ellenére Bruneiben maradtak, hogy a szultán, Hasszanal Bolkiah már 2013-ban beígérte a szigorítást, a szultán a nemzetközi tiltakozás ellenére is hajthatatlannak tűnik. "Azt akartam, hogy az iszlám törvénykezés legyen szigorúbb. Tudom, hogy vannak, akiknek ez nem tetszik, én csak annyit kérek tőlük, hogy tiszteljék a mi országunkat annyira, mint amennyire mi tiszteljük az övékét" – mondta az uralkodó.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux