Ugrás a tartalomra
x

Elton John csatlakozott George Clooney Brunei-ellenes bojkottjához

Az énekes egyetért a színész felhívásával, miszerint elfogadhatatlan, hogy Bruneiben halállal sújtják a homoszexualitást.

„Követem a barátomat, George Clooney-t, amiért kiáll a melegek diszkriminációja és a vakbuzgóság ellen, amely Bruneiben tapasztalható” – olvasható Elton John brit énekes Twitter-üzenetében. Clooney amerikai színész pár nappal korábban szólított fel 9 brunei szálloda bojkottjára.

A 72 éves brit zenész közölte, a szíve szakad meg a szállodák alkalmazottaikért, de szerinte üzenni kell, ahogy csak lehet, hogy ez az eljárás elfogadhatatlan. A szultanátusban szerdán új büntetőtörvénykönyv lép életbe, amely halállal - például megkövezéssel - bünteti a homoszexualitást és a házasságtörést. Az új szabályok szerint lopásért kéz- vagy láblevágás jár.

Clooney a bojkottkezdeményezésekor emlékeztetett arra, hogy a brunei tulajdonban lévő szállodákban eltöltött éjszakákért és az ottani étkezésekért kifizetett pénz azok zsebébe vándorol, akik saját polgáraikat így büntetik.

A 9 szálloda az USA-ban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban található, köztük van a híres londoni Dorchester és a Los Angeles-i Beverly Hills Hotel.

Brunei abszolút monarchia, az 51 éve uralmon lévő szultán a világ egyik leggazdagabb embere, vagyona főként az olajjövedelmekből származik. Az új szigort a szultánság már 2013-ban bejelentette, de a részletek kidolgozása, illetve az emberjogi szervezetek tiltakozása miatt mostanáig húzódott a törvénykönyv életbe lépése.

 

hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux