Ugrás a tartalomra
x

Súlyos bűn Čaputovára szavazni, mondta a szlovák érsek

Sokakat felháborított az a nagyszombati Szent-Miklós Bazilikában tartott vasárnapi mise, ahol Ján Orosch nagyszombati érsek kritikus szavakkal illette az egyes elnökjelölteket. Orosch szerint súlyos bűnnek számít olyan jelöltet támogatni, aki egy ultraliberális nézeteket valló párt tagja.

A nagyszombati érsek vasárnapi miséjében kíméletlenül fellépett az egyes elnökjelöltekkel szemben. Többek között František Mikloškot, és Zuzana Čaputovát támadta, ahogy támogatóját Robert Bezákot is. Ugyancsak szóba került az ördög és a szivárványosok is. Orosch szerint az ördög képes segítőin keresztül is munkálkodni, Jézus pedig nem volt valamiféle nyájas (szivárványos) aktivista – mondta. Orosch így majdnem az egész misét kizárólag az elnökválasztás témájának szentelte.

Mint elmondta, Zuzana Čaputovára szavazni súlyos bűnnek számít, jelöltségét pedig közvetve „az ördög indítványához” hasonlította. Nem szabad elfelejteni, hogy az ördög a legnagyobb politikus, értelmiségi, avagy udvarias ember bőrébe is bújhat – ismertette az érsek. Az ördög az elnökjelölteken keresztül szól az emberekhez Az ördög ma a pompát és a világra szóló hírnevet kínálja nekünk. Ajánlattal kecsegtet, hogy oly kevés elég mindehhez, csupán térdre ereszkedni az ördög előtt. Ezeket egyes elnökjelölteken keresztül kínálja nekünk, akik fűt-fát ígérgetnek – mondta el prédikációjában Orosch, majd hozzátette, a keresztény emberek képesek szavazni olyan jelöltre is, akinek programja összeegyeztethetetlen Jézus tanításával és a keresztény értékekkel.

Egy keresztény nem hagyhatja magát manipulálni, figyelmen kívül hagyva kötelességeit, amelyek az tízparancsolatból, az evangéliumból, a katolikus egyház tanításaiból, és a katolikus lelkiismeretből következnek, és olyan jelöltre szavazni, akik támogatják az abortuszt, homoszexuális párok közötti házasságot, egyetértenek azzal, hogy a homoszexuális párok adoptálhassanak gyereket, támogatják az LMBTQ-t, a könnyű drogokat, és az eutanáziát – utalt burkoltan az érsek Zuzana Čaputovára. Orsoch véleménye szerint egy elnöknek fénynek kell lennie mindenki számára személyes életével, és nem csak annak intellektuális, de erkölcsi jellegével is, megőrizni a valódi értékeket, és tiszteletben tartani a hagyományos családot, amelynek alapja az anya és az apa. Éppen ezért kritikus szavakkal illette Robert Bezákot, aki nyíltan támogatta Zuzana Čaputovát.

Sajnos el kell mondanom, hogy az első, második és harmadik fokozatban lévő papok néha csatlakoznak efféle ultraliberális véleményekhez. A televízióban nyíltan propagálni egy ilyen ultraliberális párt elnökjelöltjét, súlyos bűnnek számít – mondta el a nagyszombati érsek.  „Ez nem a helyes út. Ezzel zsákutcába vezetjük híveinket, a katasztrófa felé”. Orosch mindemellett elfelejtette elmondani, hogy habár Bezák tényleg támogatta Čaputovát, egyúttal elhatárolódott az elnökjelölt véleményétől, amely a homoszexuális párok számára engedélyezett adoptálással kapcsolatos.

Bezák akkoriban a következőket nyilatkozta a Dennik N-nek: „Čaputová asszony ezt nagyon érdekesen fogalmazta meg, hogy a szerető homoszexuális párok örökbe fogadhatnának gyerekeket. Mosolyognom kellett ezen, mivel a kérdés nem a szerető homoszexuális párokról szólt. Ekkor azt mondtam magamnak, hogy mivel egy ügyvédről van szó, milyen kategóriának számít hát a jogban az, hogy szerető pár. Ilyen nem létezik. Ez egy morális kategória”. Mikloško is kapott hideget-meleget Orosch elől nem menekülhetett a keresztény nézeteket valló elnökjelölt František Mikloško sem. Igen, szomorú, hogy az ultraliberális jelöltek pártjára álnak egyes hívők, egyházi tisztségviselők, és katolikus politikusok is – véli az érsek.  

„És ő azt mondja, hogy ha két férfi szerelmet érez egymás iránt, szeretik egymást, és valamiféle közösséget hoznak létre, hogy az nem bűn. Hogy mondhat ilyet egy keresztény politikus, aki egykor disszidens volt, és mindenfélén keresztül kellet mennie, majd hirtelen ilyen véleményen van? Miközben ugyanazon elnökjelölt személyes kudarcának tekinti, hogy nem tudja mennyibe kerül a tojás a szupermarketben” – kritizálta.

Čaputová reagált Zuzana Čaputová az érsek szavaival kapcsolatban úgy nyilatkozott: Üzenetként tekintek rá, amely sajnos inkább megoszt, nem pedig egyesít – majd arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak egységesek, és ne hagyják magukat megosztani, mivel a hatalom arroganciája eddig éppen azért volt eddig sikeres, mert a tisztességes emberek szétosztódtak.

 

ma7.sk

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux