Ugrás a tartalomra
x

Meleg katolikus papok vallanak homoszexualitásukról

Korábban nem történt ilyen: katolikus papok beszélnek nyíltan homoszexualitásukról a New York Times cikkében. A papok arccal, névvel osztják meg élettörténetüket, és hogy mennyire rettenetesen nehéz az életük a szexuális orientációjuk miatt.

Gregory Greiten atya ma egy Milwaukee közelében lévő település papja, és 17 éves volt, amikor papnövendékként egyik tanára azt mondta, vegyen részt az Élet játékában. 1982-at írtak akkor, a paptanár neki és társainak szegezte a kérdést:

ha választaniuk kellene, akkor inkább lebénulnának, esetleg vállalnák, hogy testük kilencven százaléka megég, vagy inkább melegek lennének?

Senki nem választotta a „meleg lennék” opciót, mindannyian a bénulásra vagy az égésre szavaztak, kezdi a hosszú cikket a New York Times.

Greiten atya az egyik olyan meleg pap, aki arccal, névvel nyilatkozott a New York Times tabutémát feldolgozó terjedelmes cikkében. A lapnak két tucat meleg pap és papnövendék beszélt életéről, hárman abba is beleegyeztek, hogy nevük mellett fotójukat is bemutassák – de a két tucat megszólaló mindegyike retteg attól, írja a cikk, hogy feletteseik, püspökeik megtorolják őszinteségüket.

Az Egyesült Államokban „a meleg férfiak legalább 30-40 százalékát teszik ki az amerikai katolikus papságnak, a meleg papok és más kutatók becslése szerint. (...) Egy floridai plébános például így fogalmaz: a papok harmada meleg, a harmada nem, a harmadik harmadnak pedig halvány fogalma sincs, hogy micsoda” – fogalmaz a lap.

Titkolniuk kell

A cikk szerint a papokat már a tanulmányaik alatt felkészítik arra, hogyan rejtőzködjenek, ha esetleg melegek. „Soha ne menjünk sétálni vagy moziba ketten, hanem inkább hárman. És a figyelmeztetés úgy szól, hogy bármilyen férfiak közti barátság veszélyes lehet, átcsúszhat a szexualitás terepére, és különös barátsággá fejlődhet” – fogalmaz a cikk a papok elmondása alapján.

„Tehát nem lehet valódi barátságod egy férfival, mert még a végén homoszexuális leszel” – mondja az egyik nyilatkozó pap. 

„NEM BARÁTKOZHATSZ NŐKKEL SEM, MERT AKKOR MÉG BELÉJÜK SZERETSZ, ÉS AZ IS A CÖLIBÁTUS ELLEN VALÓ. DE AKKOR KIVEL LEGYEN KAPCSOLATOD, AMI EGY EGÉSZSÉGES, EMBERI KAPCSOLAT LEHET?”

A cikk szerint több pap mondta, hogy aktív szexuális életet élt férfiakkal, egyikük 62 éves korában vesztette el szüzességét egy férfival, akit online ismert meg. Mivel a kapcsolat kiderült, és jelentették az érseknek, azóta senkivel nem volt szexuális kapcsolata.

A cikk folytatását elolvashatod az index.hu oldalán. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux