Ugrás a tartalomra
x

Új pártot indít az első nyíltan meleg lengyel képviselő

Alapító kongresszust tartott vasárnap Varsóban a Tavasz (Wiosna) nevű, a felmérésekben máris a harmadik legnagyobb támogatottságot élvező párt. Vezetője, Robert Biedron melegjogi aktivista, volt parlamenti képviselő és polgármester több Európát és több szociális juttatást, illetve kevesebb egyházat és kevesebb környezetszennyezést szeretne. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy bár az új párt nagy lendülettel indul, de tovább aprózhatja a baloldali szavazatokat.

A nagyszabású, amerikai stílusban zajló gyűlésen több ezren vettek részt. Biedron az Örömódára vonult be, és beszédében bírálta a pártpolitikát, amelyet - mint mondta - a civil társadalomra és az önkormányzatokra nagyobb hangsúlyt helyező rendszerrel szeretne helyettesíteni. 

Ígéretei a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett csoportok támogatására vonatkoztak. Többek között a minimálnyugdíj és a minimálbér növelését, a fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását, a családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot említette, valamint a vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését is.

 

A cikk folytatását a 444.hu oldalon találod! 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux