Ugrás a tartalomra
x

Most már appon keresztül is gyógyítanák a melegeket

A melegséget gyógyító applikáció is megtalálható a Google Play áruházban: a texasi Living Hope Ministries appja egy konverziós terápiára épülő vallásos program, ami a homoszexuálisok imával történő "visszatérítésére" jött létre. Már most rengetegen kampányolnak amellett, hogy vegyék le az áruházból, többek között New York állam szenátora, Brad Hoylman is közéjük tartozik.

A konverziós terápia nagyjából a melegek “meggyógyítására”, vagyis vallásos úton való visszatérítésére utal, és feltételezi, hogy a homoszexualitás egy választott életmód, amiből vissza lehet fordulni. Ehhez próbál segítséget nyújtani a Living Hope Ministries applikációja, ami szerencsére már csak a Google Play áruházban található meg, de ott még valamiért tartja magát a rengeteg kritika ellenére is, egyelőre nem tudni, miért.

A texasi nonprofit szervezet 1989-ben alakult, és úgy gondolkodik a melegségről, mint a legtöbb konzervatív keresztény gyülekezet: a házasság és a szerelem “egy férfiben és nőben gyökerezett, monogám, heteroszexuális kapcsolaton alapul”, a homoszexualitás pedig alapvetően választott dolog, és mint ilyen, gyógyítható. Az appban az érdeklődő felolvasásokat talál a Bibliából, és van benne egy segítségkérésre fenntartott funkció is, ahol többnyire olyan tanácsokat lehet olvasni, amelyekkel

imádságokon keresztül valahogy egy homoszexuális emberből szerintük heteroszexuális válhat.

Az nem meglepő, hogy a Living Hope Minsitries úgy gondolja, a melegség gyógyítható, az már viszont sokkal inkább az, hogy a Google Play még mindig megtűri az applikációk között a konverziós terápiás programot.

Fotó: Google Play áruház

Az Apple és az Amazon már korábban levette az applikációt a platformjáról, miután az LGBTQ közösségek komoly kampányolásba fogtak ellene. A Google Play egyelőre nem reagált, pedig felszólította a törlésre például New York állam szenátora, Brad Hoylman is, aki több ízben küzdött már az LGBTQ közösség jogaiért. New York lett egyébként a 15. amerikai állam, ahol teljesen betiltották a konverziós terápia minden formáját – ez egyáltalán nem nagy arány, főleg, ha tudjuk, hogy az Amerikai Pszichiátriai Szövetség hivatalosan is károsnak nyilvánította az eljárást.

A társaság 1973-ban törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról – ez azonban nem vetett véget a „kigyógyító” kísérleteknek. Ironikus módon ugyanebben az évben alapította meg John Evans két társával a Love in Action nevű szervezetet, amely segítséget ígért az azonos neműek iránti vonzalommal küszködőknek. 1993-ban John Evans egy barátja – miután hiába igyekezett megváltozni – öngyilkos lett. Az összetört férfi ezután elhagyta a szervezetet, és a Wall Street Journalnak bevallotta, hogy az „átalakító” terápia hatástalan, veszélyes, és tönkreteszi az emberek életét.

Hazánkban ugyan nem tudunk az amerikaiakhoz hasonló átnevelő táborokról és csoportterápiákról, de „kigyógyító” törekvések egyedi eseteiről igen. Nem is mindig közvetlenül a vallási fundamentalizmus áll a háttérben.

 

24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux