Ugrás a tartalomra
x
""

Letartóztatták a bangladesi LMBTQ+ aktivisták egyik feltételezett gyilkosát

A bangladesi rendőrség feltételezhetően letartóztatta az egyik elkövetőt, aki belekeveredett a két LMBTQ+ aktivista, Xulhaz Mannan és Mahbub Rabbi Tonoy meggyilkolásába.

Mannan volt az ország első queer magazinjának, a Roopbaan-nak az alapítója, Tonoy pedig a kiadásért és az általános asszisztenciáért felelt; 2016-ban egy csapat machetével felfegyverkezett orgyilkos halálra szurkálta kettőjüket. A bangladeshi rendőrség most elárulta - a helyi hírportál szerint -, hogy úgy vélik, a gyilkosságot egy szélsőséges csoport, az Ansarullah Bangla Team hét tagja követhette el.

A hatóságok egy 25 éves, Asadullah nevű férfit tartóztattak le, aki a katonai szervezet tagja. Valószínűleg ő tervelte ki a gyilkosságokat. Monirul Islam, a Dhaka Fővárosi Rendőrség (DMP) Terrorizmus ellenes és Transznacionális Bűnügyi Osztályának (CTTC) parancsnoka a letartóztatásról egy sajtókonferencián tájékoztatta a média képviselőit január 16-án.

Az egyik áldozat: Mahbub Rabbi Tonoy. (Forrás: The Guardian)

Az Amnesty International szerint a térfigyelő kamera felvételei általi bizonyíték, valamint a szemtanúk vallomásai ellenére eddig egyszer sem tartóztattak le senkit a bűncselekmény kapcsán. Októberben egy Bangladesben élő LMBTQ+ aktivista arról beszélt a PinkNews-nak, hogy a queer közösség “a bénító sokk és a félelem időszakán megy keresztül”, Mannan és Tonoy halálának következményeként.. A gyilkosságok óta többtucatnyi LMBTQ+ jogokért harcoló személy menekült el az országból a biztonságukért való félelmükben. A hatóságok ugyanúgy zaklatják az ottmaradottakat.

2017 májusában a hírhedt Azonnal Cselekvő Katonai Sereg (RAB) razziát tartott egy “meleg buliban”, Dhakában, ahol 28 embert tartóztattak le és homoszexualitással vádolták meg őket. Egy éve hoztak nyilvánosságra egy jelentést az országban élő transznemű emberek helyzetéről, amit a Human Right Watch készített el, és eszerint a bangladesieknek folyamatos rosszindulattal kell szembenézniük. A Roopbaan Mannan és Tonoy halálát követően sem jelent meg többé.

Az egyik aktivista tavaly októberben arról beszélt, hogy jóllehet, a közeli Indiában már legalizálták az azonos neműek közötti testi kapcsolatot, ehhez Bangladesben még évek kellenek.

“Manapság azt látjuk, hogy mind több és több ember, kik a mai fiatalok generációjához tartoznak, nyitott a nemi- és szexuális fluiditás eszménye felé… Ennek ellenére, a nagy többség még mindig ellenséges és gyűlölködő nemcsak a homoszexuálisokkal, de a szexuális terminusokkal szemben is, általánosságban. Még mindig hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a homoszexualitást legalizálják Bangladesben.”

(PinkNews)

A borítóképen Xulhaz Mannan látható, forrása: Google+

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux