Ugrás a tartalomra
x
""

Jubilál a Róma Pride

Június 8-án tartják a jubileumi, 25. Róma Pride Parádét. Óriási ünneplés, történelmi pillanat lesz, mert ez az olasz nemzeti melegfelvonulás.

A Mario Mieli Homoszexuális Kultúrklub döntött a már nagyon várt Róma Pride dátumáról, ami végül is június második szombatjára esett. Az elsőt 1994-ben tartották, és e cikk írója, Federico Boni is tisztán emlékszik arra a napra. Egy olyan demonstráció volt, melyből nemcsak az olasz főváros politikusai, képviselői vették ki a részüket (még az akkori polgármester is), de az ország már részein élők és európai politikusok (többek között Claudia Roth, aki jelenleg az Európai Parlamentben segíti a homoszexuálisok jogait) – az utcákon pedig több, mint tízezer ember.

Az idei Róma Pride hivatalos plakátja. (Fotó: gay.it)

Azóta minden évben megmutatkozik a Róma Pride bátorsága, merészsége, multikulturális volta és sokszínűsége. Idén nyáron a Pride szezon tényleg az egész világot érinteni fogja a Stonewall Lázadások 50. évfordulója és a World Pride kapcsán, ami szintén júniusban, New York csodaszép ege alatt lesz megtartva.

Az idei Roma Pride mottója: „Huszonöt éve az utcán, a felszabadításért és mindannyiunk jogaiért”. Szóval, június 8-án, szombaton irány Róma!

(gay.it)

A borítófotó forrása: wtop  p o n t  c o m

NÉZZ VIDEÓT A TAVALYI RÓMA GAY PRIDE-RÓL (Feltöltő: Marco Baroni)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux