Ugrás a tartalomra
x
""

Ausztriában megvolt a leges legelső leszbikus esküvő

Minden tekintetben a két hölgy nyitotta a házasulandó azonosneműek sorát az országban. Hiszen már törvényesen is megházasodhattak, miért is vártak volna öt percnél tovább?

A leszbikus szerelmespár, Nicole Kopaunik és Daniela Paier éjfél után öt perccel kötötték meg házasságuk csomóját, a sógoraink déli országrészén fekvő Velden városkában, tudósított az ORF. Több, mint egy évvel azután, hogy az ország Alkotmánybírósága elrendelte: 2019-től legális az azonosneműek házassága.

A hitvesi csók

Az ifjú pár a felső Mürztal-i Altenberg an der Raxból jött, mindketten 37 évesek, és már négy éve jegyben jártak. A törvényi változtatás előtt a queer párok pusztán bejegyzett élettársi kapcsolatban élhettek az országban, tehát kevesebb törvényi jog illette őket, mint a házaspárokat.

„Sosem volt csináltunk ebből ügyet. Eldöntöttük, hogy összeházasodunk, és boldogok vagyunk, hogy sikerülhetett.” Daniela volt a menyasszony, és ő vette fel Nicole vezetéknevét. „Egy család vagyunk, és a Kopaunik lesz a családnevünk.”

A boldog szerelmesek: Nicole és Daniela

A menyegző a városka polgármesterének, Ferdinand Vouk-nak is jól jött, hisz „mi mindig szerettük és elfogadtuk a kihívásokat. Nagy öröm számunkra, hogy Nicole és Daniela itt esküdtek meg”.

A ceremóniát levezénylő Klaus Gottwald elmondta, különleges volt az alkalom. „Habár megvan a rutinom, kicsit izgatott voltam… Pár apró dolgot azért el kellett hagyni, mint ’törvényes, hites férjed’ – hiszen ezekre nem volt szükség.” Elmondta még: előzetesen begyakorolta az egészet.

Az európai helyzetről

Az öreg kontinensen már 16 országban lehet törvényesen esküdni, ha azonosnemű párod van, 12 egyéb országban – köztük itthon – a párok polgári élettársi kapcsolatban élhetnek. De sajnos, a legtöbb volt szovjet államban, így itthon is, a házasság szigorú keretek közé van szorítva, miszerint az csak férfi és nő között köttethet. Csehország lehet az első, ahol megdőlhet ez a trend. Tavaly júniusban az ország parlamentje szavazással elfogadott egy törvényjavaslatot az egyenlő házasságról, és valamikor januárban derül ki, lesz-e belőle valódi dekrétum. Áprilisban közvélemény kutatást tartottak, melynek eredménye az volt, hogy az emberek 75%-a az azonosnemű házasság mellett foglal állást.

(PinkNews)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux