Ugrás a tartalomra
x

100 éves a meleg filmművészet: Mások, mint a többiek (1919)

1919-ben készült el az első film, amelynek a központi témája a homoszexualitás ábrázolása volt. Ezért ünnepeljük tehát idén a meleg filmművészet centenáriumát. Az első évtizedekben csak kevés ilyen film született. A legelső kópiáit szinte teljes egészében megsemmisítették, más filmeket évtizedekig dobozoltak. Sorozatunkban 2019 folyamán, a jubileum alkalmából, a legjelentősebb meleg filmekről lesz majd szó.

100

Jelenet a filmből

A filmtörténet első jó néhány évtizedében nem jelenhetett meg a homoszexualitás a filmvásznon, maximum néhány rá utaló jel színesíthette egy-egy mellékkarakter személyiségrajzát, amelyek jellemzően komikus vagy antagonista figurák voltak. Aztán aki értette, az értette a célzást, aki nem, az nem. Ilyenek például a Ben-Hur, A máltai sólyom, vagy A kötél című klasszikusok.

AZ ELSŐ MELEG FILM

Még a némafilmek időszakában, 1919-ben készült el a legelső meleg film, A Más, mint a többiek (Anders als die Andern) című alkotás.

A Más, mint a többiek főszerepét Conrad Veidt játszotta. A némafilmben két férfizenész egymásba szeret, azonban egy rosszakarójuk meglátja őket kéz a kézben sétálni és zsarolni kezdi őket. A főhős a fizetés helyett az előbújást választja, ezzel azonban elveszíti munkáját, és végül öngyilkosságot követ el.

100

Jelenet a filmből

Az 1919-ben készült filmet 1920-ban betiltották és aztán a náci hatalomátvétel után meg is semmisítették. Mindössze egy töredékes kópia maradt fenn a filmről, ez tekinthető meg angol átkötő szöveggel itt.

A Más, mint a többiek ihlette egyébként az 1961-es Áldozat című filmet, amelynek Dirk Bogarde volt a főszereplője.

100

AZ ALKOTÓK

Az eredeti, 1919-es változat forgatókönyvének elkészítésében részt vett, de szerepet is vállalt az alkotásban Magnus Hirschfeld (Kołobrzeg, 1868. május 14. – Nizza, 1935. május 14.) német orvos, szexológus, ismert melegjogi aktivista.

100

Magnus Hirschfeld, a film egyik alkotója

1896-ban Th. Ramien álnéven röpiratot adott ki a homoszexualitásról. Egy évvel később, 1897-ben Max Spohrral, Eduard Oberggel és Max von Bülow-val együtt megalapították a Tudományos-humanitárius Bizottságot (Wissenschaftlich-humanitäres Komitee, WhK), amelynek célja a homoszexuálisok jogainak megvédése, és a német büntető törvénykönyv 175. paragrafusának eltörlése volt. Az egyesület mottója az „Igazságosság a tudományon keresztül” volt, az alapítók szerint a homoszexualitás jelenségének tudományos megértése csökkentheti a homoszexualitással szembeni ellenérzéseket. Bár sikerült több mint 5000 aláírást összegyűjteniük a 175. paragrafus eltörlése mellett, és a javaslat 1898-ban a Reichstag elé is került, ám nem kapta meg a szükséges támogatást. Bár az 1920-as években a kérdés újra napirendre került, a nácik hatalomra jutása megakadályozta a reform elfogadását.

100

Magnus Hirschfeld és Conrad Veidt a film egyik jelenetében

A Más, mint a többiek egyik főszereplője Hans Walter Conrad Veidt (1893. január 22. – 1943. április 3.) német színész volt. 1916-tól haláláig több mint 100 filmben szerepelt. Az egyik legelső sikere az első melegfilmben nyújtott alakítása. 1928-ban A nevető ember című produkcióban volt látható. Egy cirkuszi artistát alakított, akinek groteszk vigyorba torzult az arca. Ez a karakter inspirálta a Batman filmek későbbi negatív hősét, Jokert.

Az 1920-as évek végén Hollywoodba költözött és forgatott is néhány mozit, de a hangosfilm megjelenése miatt, mivel rosszul beszélt angolul, visszatért Németországba. Egyik utolsó filmje, s nagy sikere a Casablanca volt 1942-ben.

100

Conrad Veidt, az egyik főszereplő

A sorozat további cikkei:

Mások, mint a többiek A kezdetek az 1919 előtti évekből A 20-as évek filmjei A 30-as évek filmjei Tűzijáték Vörös folyó

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux