Ugrás a tartalomra
x
""

Ő a legöregebb HIV-fertőzött a világon

„A lisszaboni betegnek” is nevezik, mivel Portugáliában él, és hamarosan betölti a 100. életévét. Tavasszal jelenik meg róla egy tanulmány. Szinte semmit sem lehet tudni a publikációról, csak azt, hogy a férfi legalább 25 éve él együtt a betegséggel.

Anonimitását védve hívjuk őt „Miguelnek”. 2004-ben diagnosztizálták, miután Lisszabonban kórházba ment. Ekkortájt vastagbélgyulladás és limfóma kínozta, fehérvérsejtjeinek száma pedig ijesztően lecsökkent. Az orvosok diagnosztizálták: AIDS. Azonnal cselekedtek.

Kezdetben kemoterápiával kezelték, majd antiretrovírusos készítmények egy erősebb változatával próbálták visszaszorítani a kórt. Dr. Henrique Santos, orvos, aki vele van a kezdetektől, nem volt benne biztos, hogy meg lehetne menteni betegét.

„Őszintén megmondom, amikor láttam, mennyi idős, volt némi kétségem afelől, hogy egyáltalán kellene őt kezelnem.” – mondta el a CTV Newsnak. „Minden jól ment, de fordulhatott volna rosszra is. Felléphettek volna a mérgezés tünetei is. Az is történhetett volna, hogy nem viseli el a kezelést. Ezeket a forgatókönyveket is átvettük.”

Miguel ma erősebb, mint valaha. Vírusszáma kimutathatatlan, fehérvérsejtszáma elegendő. „Még mindig elég jól érzem magam, így nem zavarok nagyon sok vizet. Elég fittnek is érzem magam, és mindent magam végzek otthon: felöltözöm, felveszem a cipőm, és nem kell segítség akkor sem, ha a lefekvésről van szó. Mindent megcsinálok egymagam, egyedül.

Az UNAIDS Globális HIV/AIDS statisztikája szerint, megközelítőleg 36.9 millió ember fertőzött a világban, ebben már a 2017-es 1.8 milliós adat is benne van. Jóllehet, a gyerekek körében csökkent a fertőzés, az újonnan kiszűrtek 45%-a 40 évnél idősebb.

Az olyan történetek, mint Miguelé reményt adnak azoknak, akiknek a HIV-vírussal kell szembenézniük a mindennapokban, és rámutatnak a megfelelő kezelések fontosságára. Miguel orvosai azt mondják: a kulcs, hogy ő maga is hitt a „gyógyulásban”, és mindig minden kezelésre elment, és csinálta.

„Az ok, amiért ilyen nagy kort megéltem, hogy minden nap, lefekvéskor készítek magamnak egy csésze citromos teát… Megiszom, de egy jó karéj citromot is teszek hozzá a héjával.  Jól felforralom öt percig, aztán egy teáskanál mézet is rakok bele.”

Talán ez a hosszú élet titka. Vagy ez is…

(LGBTQ Nation) (CTV News)

Nézd meg a CTV riportját "a lisszaboni betegről"

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux