Ugrás a tartalomra
x
""

Leo Varadkar Vladimir Putyinnal karöltve számolna le a melegellenes politikával

Írország nyíltan meleg, és tavaly megválasztott miniszterelnöke, Leo Varadkar nem az a típus, aki félénken elbujdokol, ha az LMBTQ+ jogok megerősítése a téma.

Már felemelte szavát a közismerten LMBTQ+ ellenes, északír Demokratikus Unió Párt vezetője, Mike Pence, de a Pápa ellen is, ergo nem megy a szomszédba, ha szembe kell szállnia a homofób vezetőkkel. Így most magát Putyin elvtársat akarja megregulázni, de egészen egyedi módon.

2013-ban Putyin aláírta és egyből életbe is léptette az úgynevezett „meleg propaganda”-szabályozást, ami megtiltotta, hogy kiskorúak előtt a „nem-hagyományos” szexuális hovatartozást népszerűsítsék. Ennélfogva betiltottak egy Calvin Klein reklámot; voltak olyan megkeresések, hogy tiltsák be a FIFA17 játékot, és a Warwick Rowers evezőcsapat meztelen naptárához sem lehetett hozzájutni. A törvény szerint egy olyan weboldalt is betiltottak, ami az LMBTQ+ emberek egészségével foglalkozó cikkeket – így a HIV/AIDS-járvánnyal kapcsolatos – tett közzé.

A 39 éves Varadkar az Irish Independentnek beszélt arról, hogy nem olyan rég találkozott Putyinnal, de nem tudta felemlegetni neki a queerjogokat.

„Találkoztam vele. Nagyon keveset beszéltünk. Ez november 11-én, a Fegyverszünet Napja alkalmából tartott rendezvényen történt, Párizsban. Ő persze oroszul, én meg angolul beszéltem, szóval, nem volt lehetőségem behatóbban nyomást gyakorolni rá a jogokkal kapcsolatban. Szeretnék beszélni vele erről.”

Elismerte, az orosz kormánytisztviselők nem osztják Putyin minden véleményét. „Ám beszéltem az orosz nagykövettel, és szerinte mi itt, a a messzi nyugaton eltúlozzuk a dolgokat. Én ezt nem hiszem.”

„Szóval, szeretném kikérni Putyin személyes véleményét a kérdésről, és megkérdezni: miért hiszi, hogy ez a fajta politika fogja Oroszországot megint erőssé, naggyá tenni…. Világosan látszik, ő erőskezű vezető és szigorú ember, aki országát ismét világhatalommá akarja tenni. Nyilvánvalóan nem értek egyet azzal, milyen módon is kívánja ezt meglépni… Kíváncsi vagyok, és kifürkészném, miért gondolja azt, hogy a melegek elleni diszkrimináció teszi majd Oroszországot gazdagabbá, sikeresebbé és rangosabbá a világ szemében, amely világba egyértelműen ő is beletartozik.”

Varadkar a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau oldalán az éves Montréal Pride-on (egyébként nagyon jó barátok)

És annak ellenére, hogy a Trump kormányzat LMBTQ+ ellenes politikájával megtiltotta a transzneműeknek, hogy a seregben szolgáljanak, Varadkarnak nem igazán van rossz szava az amerikai elnökről. „Trump kellemes csalódás volt nekem a megjelenését tekintve. Ő egy nagyon magas férfi, és az első benyomásom szerint nagyon barátságos is. Ez utóbbit nem vártam volna tőle. De ezt leszámítva ő az a pasi, akit a tévében látnak.” – mondta az ír miniszterelnök.

(Gay Times)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux