Ugrás a tartalomra
x
""

Naptáron olasz rögbisek a homofóbia ellen

Az olasz rögbivilág híres arcai teljes mértékben azonosulnak azzal a gondolattal, hogy a sport leginkább az egyenlőségről szól, ahol nincs megkülönböztetés.

A címe: Szivárvány 365 – Színek vs. Homofóbia. Két – ha lehet így fogalmazni – szakosztály fogott össze a naptár elkészítéséhez. Egyikük a Zebra Rögbi Klub (a pármai székhelyű Olasz Rögbi Föderáció, mely olyan rangos nemzetközi rögbitornákon képviseltette magát, mint a PRO14, vagy a Challenge Kupa), másikuk a Libera Rögbi Klub (az első, mindenki befogadó olasz csapat, akik 2015-ben olyan megtiszteltetésben részesültek, hogy a július 11-i Sportweek címlapján összecsókolózhattak egymással – ez a kép bejárta a világsajtót). Most összeálltak 13 nagyszerű fotó erejéig, hogy egy bivalyerős, érthető és örömteli üzenetet közvetítsenek arról, hogy a sportban bizony nincs helye a homofóbiának.

Az a bizonyos csókos címlap

Nos, már 10 napja kapható online, illetve a Libera honlapján. Az ára 9.99 euró, valamint a Lanfranchi stadionnál, ahol a Zebrák csapnak össze más csapatokkal december 23 és január 19. között. A naptáreladásból származó bevételt a Rómában található Magiaburla Onlus Szervezetnek utalják, ahol – kórházi keretek között – bohócdoktorok gyógyítják a pici gyerekeket.

A naptáreladással párhuzamosan a Zebrák és az Olasz Rögbi Federáció egy úgynevezett érzékenyítő kampányt is indított a mezeket biztosító Altheával karöltve – Szerelem és kolbász néven. Néhány olasz márka összefog, és közösen kampányolnak az LMBTQ+ emberek elfogadásáért. Ez már hagyomány arrafelé.

November közepén robbant a bomba, amikor ledöbbent a világ, hogy Gareth Thomas volt rögbijátékost homofób támadás érte. Aztán december 21-én cikkeztek róla legközelebb, amikor az egyik legjobb barátjaként nyilatkozott egy Cardiff-ban élő hajléktalan férfiról.

„Minden nap elmentem ez előtt az ember előtt. Vettem neki kávét, beszélgettem vele, adtam neki kis pénzt is. Ezt a pénzt ő eltette, és vízhatlan ruhát, csizmát vett belőle.” Thomas 2009-ben bújt elő, és 2011-ben vonult vissza.

A naptáron tényleg a leghíresebb olasz bajnokokat találod meg: többek között Giulio Bisegni-t, Oliviero Fabiani-t, Renato Giammarioli-t, Giovanni Licatát, Maxime Mandát és Guglielmo Palazzani-t. A fontos üzenete ennek a naptárnak – és ezt az olasz rögbihírrességek is magukávé teszik, hogy a sport az egyenlő felek küzdelméről szól, ahol nem ismerik a megkülönböztetést. Mindenki a saját erejéből jutott el, hogy az adott sportágban, az adott bajnokságon szerepelhessen, így senkinek sincs joga megítélni a másikat. Ezt a trendet szeretnék a naptárral (is) meghonosítani a világban.

(gay.it)





Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux