Ugrás a tartalomra
x
""

A Human Rights Watch Tajvannak: legyen legális az azonosnemű házasság a népszavazás eredménye ellenére

Nyílt levelet küldtek a kormánynak, melyben felszólítják a törvényhozókat, hogy legalizálják a házasságegyenlőséget. A döntésig még öt hónapjuk van. Vajon mit lépnek a fejesek Ázsia legmelegbarátabb országában – hivatalos nevén a Kínai Köztárssaságban?

A nem kormányzati emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch levelében kiemelte: a kormánynak nagy felelőssége van, hisz bírósági döntéssel ki lehetne kiáltani az azonosnemű házasság legalizálását.

A levél így szól.

„Arra buzdítjuk a tajvani hivatalos szerveket, hogy ne foganatosítsák a referendum eredményét, mivel az ellentmondana az emberi jogi törvénynek, táptalaja lenne a szexuális hovatartozás alapú diszkriminációnak, és aláaknázná a széleskörű és az elfogadást megcélzó szexuális nevelést.

Szeretnénk emlékeztetni a címzetteket, hogy a népszavazás eredményével ellentétben, a tajvani kormányzatnak vétójoga van, és így törvénybe iktathatja, hogy hivatalosan is elismeri az azonosnemű házasságot. De a 219. május 24-i határidőt nem léphetik túl, mivel aznap kell az Alkotmánybíróságnak színt vallania az ügyről.

Tehát, még mindig majd’ öt hónap áll rendelkezésre. Felszólítjuk a kormányt, tűzzék napirend elé a fent említett ügy törvényesítési célját, amilyen gyorsan csak lehet.”

2017-ben a Tajvani Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy alkotmányellenes leszabályozni, miszerint a házasság csak és kizárólag nők és férfiak között köttethet, és ők is felszólították a kormányt, hogy javítsák ki az Alkotmányt. De konzervatív csoportoknak ez nem tetszett, így népszavazást írtak ki a házasságegyenlőségről. Sajnos, a tajvaniak közül elég sokan, 70% ellenezte a dolgot.

Pedig a világban úgy ismerik Tajvant, mint ahol sokan elfogadják az LMBTQ+ embereket. Legalábbis Ázsián belül. Így kontinens szerte megmozdultak az emberi- és melegjogi aktivisták, mert meglepődtek az eredményen. Sokan megjegyezték, hogy talán fizikailag kényszerítették a választókat, hogy ne szavazzák meg az azonosnemű házasságot.

(gay.it) (Gay Star News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux