Ugrás a tartalomra
x

Újra bíróságra megy a homofób cukrász

Eddig minden hasonló ügyet megnyert a cukrászmester, hiszen többször is megállapították, joga van eldönteni, hogy elfogad-e egy megbízást vagy sem.

Ezúttal amiatt perelték be Jack Phillipset, mert elutasította azt a megkeresést, hogy készítsen egy díszes tortát az "átmenet napja" nevű LMBTQ eseményre. Phillips cukrászdájába azzal mentek be a vendégek, hogy tortát rendelnének, ugyanis egy ismerősük "coming out" bulit tartana, ahol a transzgender illető beismerné, hogy valójában már nem az, aminek született.

Ezt a kérést a cukrász elutasította mondván, nem ért egyet az ehhez hasonló dolgokkal. Az ügyfelek egyből a bíróságra mentek. 

cukrasz

A homofób cukrász

Nem ez az első ügye a cukrásznak. Már többször is járt bíróságokon, amiért vallási okokból megtagadta, hogy esküvői tortát készítsen egy homoszexuális párnak, akik szivárványos zászlót akartak a tortájuk tetejére. Az ügyben azt vizsgálták, hogy a cukrász szabad vallásgyakorláshoz való joga, vagy a homoszexuálisok egyenlő bánásmódhoz való joga élvez-e elsőbbséget.

A pár szerint a cukrász diszkriminálta őket, míg a cukrász, Jack Phillips többször kifejtette, hogy a homoszexuálisok az ő vallásgyakorlását akarják korlátozni, hiszen bevett üzleti gyakorlat volt náluk, hogy nem készítenek esküvői torták azonos neműek lakodalmára, azonban születésnapi tortát vagy más édességet bármikor szívesen elkészített volna nekik. Végül a bíró a cukrásznak adott igazat.

Máshol is volt már ilyen ügy. Egy Gareth Lee nevű homoszexuális aktivista az északír Belfastban azt kérte keresztény cukrászoktól, hogy készítsenek neki egy olyan tortát, aminek a tetejére az van írva, hogy "támogasd a homoszexuálisok házasságát". A két tortaművész a felkérést elutasította, mivel elmondásuk szerint nem értenek ezzel egyet. Itt is per lett a vége, amit az LMBT-aktivista elbukott. A bíró úgy érvelt, hogy senki sem kényszeríthető arra, hogy olyan politikai üzenetet közvetítsen vagy készítsen el, amivel nem ért egyet. 

A 888 nyomán

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux