Ugrás a tartalomra
x
""

A kutatók találtak egy módot a HIV sejtek célzott eltávolítására!

Francia kutatók egy csoportja talán megtalálta a következő lépést a HIV/AIDS elleni küzdelemben.

Csütörtökön a párizsi Pasteur Intézet megjelentetett egy tanulmányt az egyik tudományos lapban, ami a HIV-vel fertőzött, de még nem aktív T4-sejtekről és a sejtanyagcseréről szól.

Az eddigi kutatások és áttörések javarészt arról szóltak, hogyan akadályozzuk meg a HIV-vírust, hogy tovább fertőzze a sejteket. A Pasteur Intézet kutatói most állítják, megtalálták a módját, hogy teljes mértékben felszámolják a betegséget a szervezetből. Eddig egyfelől azért nem találtak végleges gyógymódot, mert mint tudjuk, a HIV gyorsan mutálódó vírus, így minden fertőzött emberben majdhogynem másmilyen, akár az ujjlenyomat. Továbbá arra sem, miért pont a CD4 T limfocitákat támadja meg a vírus.

A tudósok az adatokból arra következtettek, hogy a limfociták glükóz felhasználása játszhatja a kulcsszerepet, és ezért lehetnek a HIV célpontjai. Minél magasabb a sejtanyagcsere és a glükóz felhasználás, annál nagyobb az esély a megfertőződésre. Ha ez igaz, megtalálták a vírus egyik igen gyenge pontját.

"Ezt a fajta vizsgálatot szervezeten kívül, ex vivo végeztük, és hála bizonyos anyagcseregátlóknak, a vírus többé nem tudta megfertőzni a sejteket, és a terjedés is meggátolható azokban a látens, legyengített vírust tartalmazó készítményekben, amiket a retrovírusellenes kezelésen részt vevő betegek kapnak." - mondta el a kutatás koordinátora, Asier Saez-Cirion.

Még egyszer mondjuk: élő szervezetben még nem tesztelték ezt az új eljárást, de később talán, egy tovább fejlesztett HIV-kezeléshez alkalmazható lesz. Mindez ígéretes áttörés a HIV/AIDS elleni harcban.

(Instinct Magazine)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux