Ugrás a tartalomra
x
""

Kidobták az ablakon az azonos neműek házasságát Kubában

Készül az új Alaptörvény, és eszerint csak férfiak és nők kelhetnek egybe.

Kubában vázlatolják az új Alaptörvényt, amelyben nincs konkrét hivatkozás a heteró vagy az azonos nemű házasságra. Ez olyan, mintha az utóbbi törvényileg nem is létezne, pedig nagy a felelősség a hidegháborúban íródott dokumentum új változatának fogalmazásakor.

A Népgyűlés, Kuba törvényhozó testülete a Twitteren osztotta meg a híreket kedden, mivel törvényhozói egy része szélesebb körű vitába bonyolódott a dokumentum vázlata miatt. „A Bizottság előterjesztette, hogy fel kellene függeszteni a házassággal kapcsolatos elgondolásokat, magyarán ki kellene hagyni teljesen az Alaptörvény vázlatából, így a vélemények nem lesznek különbözőek” – olvasható a tweetben.

Pár hónappal korábban tették közzé az Alaptörvény egy korábbi vázlatát, melyben célul tűzték ki a házasság gendersemlegessé nyilvánítását, ezzel ajtót nyitva az azonos neműek házassága előtt. Vonatkozó írásunkat itt olvashatjátok.  

A 68. Cikkely változását hevesen támadták az ország vallási erői, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a házasság férfi és nő közös szövetsége. Mind az evangélikus, mind a katolikus egyházak kampányokat indítottak az alkotmányos változások ellen, és sajnos nagy valószínűséggel hatásos volt a kubaiakra, mert nem kérdéses a változásokról szóló népszavazás kimenetele.

Ellenkampányba kezdtek a metodisták is

Az Alaptörvény modernizációjára való törekvéseket eredetileg a szigetország új miniszterelnöke, Miguel Diaz-Canel kezdeményezte, aki kifejezte támogatását a melegházasság mellett. Diaz-Canel a volt elnök, Raúl Castro felett győzedelmeskedett. Castro lánya, Mariela már egy ideje az azonos neműek házasságának és az LMBTQ+ jogok élharcosa, emellett a Szexuális Nevelésért Felelős Bizottság feje.

Kubában azelőtt üldözték és börtöntáborokba zárták a queereket – Fidel Castro idején, aki 1959-ben katonai puccsal vette át a hatalmat az USA barát Fulgencio Batista-tól. A homoszexualitást 1979-ben dekriminalizálták az országban, Castro pedig 2006-ban ismerte el „a nagyfokú igazságtalanságot” az LMBTQ+ közösség ellen.

Raúl Castro lánya harcol a jogainkért

Mariela Castro nem kudarcként éli meg a vázlatban történt változtatásokat. A politikus asszony korábban síkra szállt a kezdeményezésért, hogy a nemátalałtó műtéteket az állam pénzén végezzék el. Ezt írta:

„Az új szövegezés támogatja a 68. Cikkely korábban javasolt változatának lényegét, vagyis el fogjuk felejteni a kétneműséget és a heteronormatívát a házasság kapcsán, ami az eredeti, 1976-os alkotmányban benne volt.”

Egy újabb fontos gondolatot is megosztott, ezt írta: „Belefoglaltak egy fejezetet a családról, ami legalizálja és de facto biztosítja, hogy minden polgárnak joga van családot alapítani, a család természetének megkülönböztetése nélkül.” Ám ez az új „családkód” mégis veszélyeztetve van, mert olyan hírek is terjednek, hogy az új Alaptörvény egyáltalán nem fog foglalkozni a kérdéssel.

Castro hangsúlyozta, a népszavazáson át kell mennie az új szövegvázlatnak, mert csak így folytathatják tovább a harcot az LMBTQ+ jogokért.

(PinkNews)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux