Ugrás a tartalomra
x
""

Online rágalomhadjárat indult Hong Kong egyetlen meleg törvényhozója ellen

Ráadásul vétlen áldozat, hiszen, egy hamis Facebook poszt miatt kell most vesződnie.

Ray Chan Hong Kong egyetlen, nyíltan meleg törvényhozója, és most a legnagyobb közösségi oldalon akarták befeketíteni. A Hong Kong-i Fiatalokért Egyesület egy manipulált bejegyzést tett közzé Chan nevében tegnap. Ez állt a tisztességtelen posztban:

„Amikor Hong Kong függetlenné válik. törvényen kívül fogom helyeztetni a heteroszexuális házasságot, és az összes heteroszexuális párt börtönbe fogom csukatni.”

„A rosszindulatú bejegyzés fel fogja szítani a homofóbiát, és gátat fog szabni a további politikai karrieremnek, mivel hiteltelenné tesz.” – nyilatkozta Chan a Gay Star News-nak. „Az egész mögött egy Kínával szimpatizáló nacionalista csoport állhat.”

Amikor Nagy-Britannia 1997-ben kivonult Hong Kongból, a város egy 50 éves autonóm megállapodást írt alá az anyaországgal, Kínával. Ebben benne foglaltatott egy félig-meddig demokratikus Törvényhozó Tanács létrehozása. Chan tagja ennek a tanácsnak. És ha ez még nem lenne elég, a poszt a szemére veti, miszerint támogatja Hong Kong teljes függetlenedését Kínától. Vagyis ennek az lehet a következménye, hogy a kormány meg fogja akadályozni Chan indulását a választásokon.

„Habár szinte azonnal letagadtam, a neten sokan igaznak vélik, és a szóbeszédet nem lehet csak úgy kitörölni, mint egy bejegyzést. A rosszat akarók nemcsak nacionalisták lehettek, de az LMBTQ+ mozgalmat is veszélyeztethetik” – figyelmeztetett.

Hong Kong 2016-ban választotta be Chan-t a Tanácsba, aki a város egyetlen, magát nyíltan felvállaló, meleg törvényhozója. Munkája során eddig számos alkalommal támogatta a queerjogokat, például tető alá hozott egy diszkrimináció ellenes rendelkezést.

Az azonos neműek házassága nem legális Hong Kongban. Továbbá szexuális hovatartozásra, illetve nemi identitásra irányuló diszkriminatív magatartást törvényileg nem tiltott. Viszont júliusban a Hong Kong-i LMBTQ+ közösségnek volt oka az ünneplésre, ugyanis egy új rendelet szerint a tengeren túli, vagy külföldön köttetett azonos nemű házasságokat a városnak el kell ismernie.

(Gay Star News)

Akiket érdekel, hogyan alakult Hong Kong elmúlt 20 éve, azoknak ajánlom a Geopolitikai Intézet beszámolóját.

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux