Ugrás a tartalomra
x
""

Homofób vandálok csúfítottak el egy melegbarát óriásplakátot Bulgáriában

Egy azonos nemű pár szerepelt rajta, és a gyűlölködők zöld festéket fújtak, így eltakarva a két szerelmest.

Nagy a kampány Bulgária szerte az LMBTQ+ jogok elfogadtatásáért. Ezért sok helyen óriásplakátok hirdetik a szerelem egyetemességét, s hogy ettől nem kell tartania senkinek. Így van ez a Fekete-tenger partján fekvő Várnában is, de amíg más helyeken csendben átkoznak bennünket, a helyiek kimutatták a foguk fehérjét.

"Semmitől sem kell tartanotok. Ez csak szerelem"

A plakát két ölelkező, fiatal férfit ábrázol a bolgár Parlament előtt ezzel a felirattal: „Semmitől sem kell tartanotok. Ez csak szerelem.” A vandálok cápaformát fújtak a plakátra, adta hírül a helyi sajtó. (Egyébként az incidensről a kivitelező cég sem tudott semmit… Mondjuk, ez gyanús.)

„Különböző Emberek, Egyenlő Jogok” a kampány neve, amelynek keretében ezek az óriásplakátok kikerültek a közterekre, autópályákra, és a Melegek és Leszbikusok Társadalmi Elfogadásáért Küzdő Alapítvány (GLAS) rakta ki. A kampányt nagyrészt az Európai Bizottság finanszírozza, és a plakátok december 3-január 27. között lesznek kint.

Előrelátható volt, hogy a plakát vitákat fog generálni a közösségi médiában. Sok, inkább konzervatív indíttatású Facebook-csoportokban kérték az önkormányzatokat: azonnali hatállyal szedessék le a plakátokat.

„Remélem, ki fogják cserélni a plakátot, és várjuk Várna önkormányzatának hivatalos válaszát az ügyben. Sajnos, több városból kaptunk jelentést, miszerint szedjük le a plakátokat” – mondta el Simeon Vassilev, a GLAS vezetője a BalkanInsight-nak adott interjújában. Azt is elmondta, hogy Burgas és Plovdiv városaiban is ki vannak téve ezek az óriásplakátok. Vasillev kiejelentette: panaszt fognak benyújtani a Diszkrimináció Elleni Védelmi Bizottsághoz, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.

„Nem ez az első ilyen kampányunk, de most fordult először elő, hogy célpontjai lettünk egy ilyesfajta agresszivitásnak… Nem szabad elfelejtenünk, hogy az idei évben kiéleződtek a melegellenes megnyilvánulások, de mi sem hittük el, hogy ez idáig fajulhat.”

Bulgáriában formálisan nem ismerik el az azonos nemű párokat. És az Alaptörvényben is le van fektetve: megtiltják az effajta házasságot. Ám pár hónapja a bolgár bíróság egy osztrák-francia pár javára döntött, akik házaspárként szerettek volna letelepedni az országban.

(Gay Star News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux