Ugrás a tartalomra
x
""

A Tűz és Jég földje: 12 ok, miért is utazz Izlandra 2019-ben

Van pár hely a világon, ahol, ha eltöltötök egy hetet, egyaránt felfedezhettek gleccsereket, jégbarlangokat, melegvizű forrásokat, szomszédságukban pedig lávafolyamokat, -mezőket. De Izland természetes szépsége, a tűz és a jég lélegzetelállító elegye csak egy a sok szépség közül, amelyek a világ összes pontjáról a szigetországba vonzzák a turistákat.

2019-ben irány észak, mert várnak rátok a geotermikus gyógyfürdők csábításai; esetleg kihúzhatjátok az Északi fényt a bakancslistáitokról; ünnepelhetitek a szigeten a Pride-ot és a semmihez sem hasonlítható életszeretetet; a zenei fesztiválokról még nem is beszéltünk. Azok számára, akik még nem jártak Izlandon – vagy akik meghalnának, hogy visszajussanak – az IGLTA (a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Utazási Egyesület) lehet segítségükre, hisz üzleti- és magánutakat egyaránt bonyolítanak szerte a világban, és természetesen hirdetik az egyenlőséget. Legkedvezőbb ajánlatuk egy négyéjszakás utazás teljes ellátással, két fő részére.

Itt van tehát a 12 ok (amiért én ki is költöznék)!

1. Tervezzétek meg álmaitok nyaralását a Rózsaszín Izland utazási iroda segítségével.

Bárcsak mindegyik utazási iroda ilyen segítőkész lenne, mint a Pink Iceland! Kizárólag a queer (LMBTQ+) közösség igényei számára alapították meg. Együttműködnek az összes közeli melegbarát szállodával, étteremmel és üzlettel az országban. Kétszer egy héten terveznek városnéző- és „happy hour”-túrákat Reykjavíkban. (Hisz mi illik jobban a csöppnyi meleg kultúrtörténethez, mint egy jóféle koktél?) Továbbá, havi kétszer szerveznek úgynevezett "Gay Golden" Körutat – ezt is koktéllal koronázzák meg.

És ha Izlandon akartok összeházasodni – mert újabban nagyon népszerű lett a hely, akkor szinte kötelező a Rózsaszín Izlandot választanotok. Segítenek kiválasztani a tökéletes helyszínt, biztosítják a világokat, a tortát, a hivatalos személyt, aki összead Titeket a nagy napon.

2. A Rainbow Reykjavík Winter Pride tökéletes keveréke a természetnek és az éjszakai életnek.

Izlandon a téli Pride háromnapos (jövőre március 7-10. között lesz), és ez egy nagyszerű „kifogás” lehet, hogy a szigeten élvezhessük a tavasz legelső napsugarait. Nagyon népszerűek az északi fény gyalogtúrák, és Dunát lehetne rekeszteni a melegbulikból. Több infót itt találtok az izlandi Pride-ról.

3. Ne mulasszatok el táncolni és mulatni a Kiki Queer Bárban.

Ez egy hírneves bár Reykjavik szívében, hétköznapi drag show-kkal, happy hour akciókkal, karaoke bulikkal. Biztosra veheted, hogy nevetésben, táncban, ivászatban, a helyiekkel és a drag queenekkel való közös éneklésben nem lesz hiány.

4. Izland a merülést is egy teljesen más szintre emeli.

Nem pusztán azért, mert Izland büszkélkedhet a világon az egyik legtisztább vizű mélytengeri szakaszokkal (körülbelül száz méterre is ellátni), de olyan helyen is könnyűbúvárkodhattok, melyek az Északamerikai és az Eurázsiai kőzetlemezek között helyezkedik el. Ennek a neve Silfra hasadék. Minden könnyűbúvár top 10-es listáján szerepel, és Izlandon találod meg.

5. Fedezzétek fel Reykjavík Soho-negyedét!

Ismered a dörgést: amikor a városközpont túl drága, a művészek és a melegek felcuccolnak, és máshol keresik a fényt. Pont ez történt a Reykjavík északi részén elterülő Grandi-val, amit az izlandi Sohóként emlegetnek. Ennek van is értelme, hisz nem szűkölködik remek éttermekben, butikokban és menő lokálokban.

Ki kell emelnünk a Kakukk fészke nevű helyet, ahol minden a pizzáról meg a tacosról szól; a Valdís-fagyikat (ahol a Ferrero Rocher-íz a kedvenc); az 1935-ben megnyitott Kaffivagninn-t, ami egy nehezen beskatulyázható, vízparti reggeliző hely, kávézó és étterem egyben; a Farmers Market, ahol a kortárs északi tervezők legújabb darabjait szerezheted be; és persze az elmaradhatatlan múzeumok, mint az Izlandi Bálnamúzeum (életnagyságú bálnamodellekkel), az Északi Fény Központ és a Saga Museum, ahol interaktív módon ismerhetitek meg Izland gazdag történelmét.

6. A videómúzeum kihagyhatatlan

Jóllehet, minősíthetetlen épületben kapott helyet, az Izlandi Mesék (a Modern Nemzeti Múzeum) egy videókkal teletűzdelt állandó kiállítással büszkélkedhet az ország és annak lakói előtt tisztelegve. Számos rövidfilm segítségével alkották meg, és ezek a filmecskék az elképzelhető legvégtelenebb (lehet elképzelni a legvégtelenebbet?...)… szóval, egyszerűen mindenről szólnak! Példának okáért, híres izlandi zenészektől kezdve az ország halászkultúrájáig – ide mindenképp el kell látogatni, ha Izlandon kóboroltok.

7. Nincs jobb hely a feltöltődésre a Kék Lagúnánál

Izland a vulkánoknak köszönhetően bővelkedik olyan fenséges melegvízű forrásokban, mint a Reykjavík külvárosi részén található Kék Lagúna Geotermikus Spa. Itt a vízhőmérséklet egész évben 38°fokos, és nemcsak azért vonzó, mert kellemesen meleg, hanem mert tele van ásványokkal, így szakemberek várják a gyógyulni vágyókat is.

8. Az ország harmada megfordul a Reykjavík Pride-on.

Az egész ország mindig fel van pörögve, amikor közeledik az éves nyári Pride ünnepély (jövőre augusztus 6-11. között lesz megtartva). Ha először vagytok Izlandon, a Reykjavík Pride minden igényeteket kielégíti majd, hiszen a hat napon élőzenés koncertek, előadások, kiállítás megnyitók, partik tömkelege garantált. A legnagyobb queer buli természetesen szombaton van – ekkor tartják a hivatalos éves felvonulást is.

9. Az izlandi Északi fény-túráknál nincs szebb a világon.

Sok ember bakancslistáján ott szerepel az Északi fény (az Aurora Borealis) „elcsípése”, de állítólag Izlandon a leges-legszebb! Felmehettek az ország legmagasabb pontjára, és az olyan, mintha a világ tetejéről csodálnátok a fényorgiát. A legideálisabb április közepe és szeptember között, amikor az égbolt a legsötétebb – és minél távolabb a város mesterséges fényeitől. Számos utazási irodák szerveznek úgynevezett „Északi fény vadászatokat”, gyalogtúrákkal.

10. Az izlandiak imádják az élőzenés koncerteket

Biztosan ismeritek Björk, vagy Sigur Rós zenéjét, de Izland zenetörténete nem csak kettejükből áll: nagyon komplex és gazdag. Éves szinten szinte egymást érik az olyan zenei fesztiválok, mint a Dark Music Days (ez januárban – kortárs zenével); a Sónar Reykjavík (februárban – az elektronikus zene és a hip-hop kedvelőinek); a Secret Solstice (júniusban, amikor a Nap még éjfélkor is fenn ragyog az égen), illetve az Iceland Airwaves (novemberben, a négynapos nemzetközi banzáj és izzás és miegymás).

11. Az Izland fekete tengerpartjáról készített fényképektől biztos, hogy el fogja fogni a barátaidat a sárga irigység.

A világon csak néhány dolog szebb a fekete tengerpartnál, aminek színe a folyamatos vulkáni tevékenység eredménye. Izland legdélibb részén található a feketekavicsos Reynisfjara-tengerpart, ahol fekete kősziklákra, erős szelekre és masszív sziklaformákra számíthattok. Ugyancsak elképesztő látványt nyújt a sziget délkeleti részén található Breiðamerkursandur partja, a feketekavicsos "Gyémánt Part", ahol, ha ráülsz egy „jéggyémántra”, az valami észveszejtő.

12. Izlandra eljutni szinte semmibe sem kerül, és egyszerű

Az Icelandair majd’ 60 éve iparkodik azon, hogy a turisták számára minél könnyebb és olcsóbb legyen az odajutás. Ha transzatlanti utat tervezel Reykjavíkon keresztül Európa vagy az Egyesült Államok más városaiban, Izland fővárosában ingyen eltöltheted azt a rövid tartózkodási időd.

(Hornet)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux