Ugrás a tartalomra
x
""

Már háromnemű a német születési anyakönyvi kivonat

Ugyanis a német parlament megszavazta a törvényt, ami alapján az interszexuális és a nem-bináris embereknek a jövőben könnyebb lesz azonosulniuk identitásukkal. A szavazás eredményét az aktivisták egyértelmű győzelemként könyvelték el.

Németországban, a hivatalos iratokon már 2013-ban beiktattak – Európában elsőként – egy üres rubrikát – az úgynevezett „ettől eltérő” (nem férfi és nem nő) opciót, írta meg a The Local Germany. A transznemű állampolgárok is lehetőséget kapnak, hogy nemüket, keresztnevüket a születési anyakönyvi kivonataikon, ha azt érzik: rossz helyre ikszelték anno a szüleik. Ámbár ehhez orvosi szakvélemény szükségeltetik.

A törvényi változtatást december 13-án fogadta el a Bundestag, miután a legfelsőbb bíróság helyt adott egy interszexuális ember kérésének, miszerint adják hozzá ezt a harmadik nemet a hivatalos dokumentumokhoz. Ez volt tavaly novemberben.

A Szövetségi Alkotmánybíróság elrendelte, hogy 2018 végére a parlamentek legális úton fel kell tüntetnie egy újabb „nem” opciót, vagy a születési anyakönyvi kivonatokról teljes mértékben ki kell iktatnia. Alsóbb szinteken visszautasították az interszexuális személy ügyét, de a lényeg úgyis a Legfelsőbb Bíróság döntése.

Augusztusban szavazott az Angela Merkel vezette német kabinet, miszerint helybenhagyják a harmadik nem lehetőségét. Azóta már Ausztráliában, Ausztriában, Kanadában, Dániában, Indiában, Írországban, Máltán, Hollandiában, Nepálon, Új-Zélendon, Pakisztánban és Uruguayban is megszellőztették, vagy a szellőztetésnek a szellőztetése zajlik, miszerint bevezetik a harmadik nemet a hivatalos okmányokon.

Az Egyesült Államok néhány állama (Washington, Oregon, Kalifornia) is tett lépéseket efelé. Idén januárban Washington bejelentette: szándékukban áll elismerni a nem-bináris embereket az által, hogy „X”-et tesznek az „M” (férfi) és az „F” (nő) mellé. Vagyis alá… Ez a bizonyos jelzés a jogosítványokon és a születési anyakönyvi kivonatokon lesz feltüntetve. Az Egyesült Királyságban a kezdeményezés júniusban elbukott, mert a legfelsőbb bíró visszadobta a kérelmet.

(Pink News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux