Ugrás a tartalomra
x
""

Vitákat generált a múzeum új darabja

A múzeumok biztonságos helyek „nem biztonságos ötletekhez” is. Ezt a meglátást támasztja alá a Nyugat Ausztrál Múzeum gyűjteményének új ékessége.  

Az új kiállítási tárgy mibenlétét senkinek sem kell túlmagyarázni, és mivel arrafelé a szókimondásukról híresek az emberek, a mestermű igencsak felkavarta a kedélyeket, mi több, vitákat indukált. Egy… glory hole-lal „felszerelt" ajtóról van szó, amit Neil Buckley perth-i férfi adományozott a múzeumnak. Az ajtó a vasútállomás vécéjéban díszelgett egykoron. Buckley volt az, aki megszerezte, majd elraktározta 1998-ban, amikor a város újra tervezte és kibővítette az épületet.

Erről az ajtóról folyik a vita

„Ez igenis fontos része társadalomtörténetünknek, mivel akkoriban így szexeltünk, a homoszexualitás illegális volt” – magyarázta a Perth Now nevű helyi lapnak. A fedett helyiségben található glory hole-ok – kerek lukak az ajtókon, vagy a falakban – lehetőséget adtak az embereknek, hogy diszkrét szexuális tevékenységet folytassanak. Leginkább melegek használták, amikor Nyugat Ausztráliában büntették két felnőtt férfi dicsőséges egyesülését.

Az ország ezen részén egészen 1990-ig tartott a glory hole-ok tündöklése: csak akkor módosították a törvényeket. Ugyancsak abban az évben törölték ki a fülön csípett férfiakat a bűnügyi nyilvántartásokból.

„És mert illegális volt” – folytatta Buckley –, „valahogy akkor is le kellett vezetnünk a feszkót, és egyedül ott tudtunk találkozni, mert a klubokban még mindig tiltották.”

A Művészetekért felelős miniszter, Tony Krsticevic viszont „modortalannak” minősítette a tárgy bemutatását.

„Azt értem, hogy hálásak vagyunk a Múzeumnak, hogy krónikába szedi az LMBTQ-közösség gazdag és büszke történetét, de egy effajta tárgyat nem megengedett bemutatni, és túlontúl modortalannak ítélem meg egy ilyen nagyszerű helyszínen. Azt is hozzátette: „Nem biztos, hogy megfelelő kiállítás lenne a gyerekek számára.”

Viszont a művészeti igazgató, Alec Coles ellenállt, mondván a múzeumnak a szubkultúra minden egyes aspektusát be kell mutatnia. „Mindenki tisztában van azzal, hogy az LMBTQ-közösség nagyon fontos része Perth társadalmának… Gyakorta mondjuk, hogy a múzeumok biztonságos helyek a nem biztonságos ötletekhez is. Ennélfogva a vitatott témákat felelősségteljes és kimért módon kell bemutatnia.” A kurátorok végül eldöntik, mikor és hogyan mutatják be a tárlatot.

(Gay Star News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux