Ugrás a tartalomra
x
""

Mexikó nagy változásokat ígér az azonos nemű házasságok terén

A mexikói képviselő reformindítványt nyújtott be a külképviseleti törvényt illetően.

Ha egy külföldön élő mexikói polgár házasságot szeretne kötni azonos nemű partnerével, a mexikói konzulátusok visszautasíthatják kérelmét. Most José Alejandro Peña Villa olyan reformtervezetet mutatott be, amely megadná a külképviseletek számára a jogot, hogy házassági anyakönyvi kivonatot állíthassanak ki a párok számára – nemüktől függetlenül. (Ez még nem zárná ki az adott konzulátusok esetleges elutasító viselkedését…)

Az indítványt múlt hét kedden előterjesztő Villa így fogalmazott beszédében: „A Mexikói Külképviseleti Törvény és annak Hatályban Lévő Előírásai szerint, a konzuli hatáskörök az Anyakönyvi Törvény szerinti eljárásmódokra is kiterjednek, ennélfogva a nagykövetségeknek hatalmukban áll születési-, házassági- és halotti anyakönyvi kivonat kiadására, illetve hiteles másolat kiállítására a dokumentumokról.”

A mexikói Legfelsőbb Bíróság 2015-ben határozott arról: az azonos neműek házassága nem ellenes az alaptörvénnyel, csak néhány lehet korlátozások nélkül megtenni. Ezek: Mexikóváros, Baja California és könyvéke, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Coahuila, Colima, Jalisco, Michoacán, Morelos, Nayarit, Puebla és Quintana Roo. Valamint Oaxaca és Querétaro egyes részei.

Villa a MORENA nevű Nemzeti Megújulás Mozgalmat képviselvén úgy véli, a külképviseletek által tanúsított gyakorlat már-már emberi jogi kérdéseket is felvet.  

„A MORENA berkeiben meggyőződésünk, hogy napirendre kell tenni az emberi jogokat. Mi más irányvonalat szeretnénk, és erre meg is van a tervezetünk.”

Ha megszavazzák az indítványt, mexikóiak ezrei mehetnek hozzá szerelmükhöz külföldön is még akkor is, ha az ország oly részétől származnak, ahol ez nem megengedett.

A magyarországi Mexikói Nagykövetséget itt tudjátok elérni.

(LGBTQ Nation)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux