Ugrás a tartalomra
x
""

Anglikán püspökök: megálljt kell parancsolni az "átnevelő terápiának"

„Ennek az eljárásnak nincs helye modern világunkban” – mondta Liverpool püspöke.

Két magas rangú anglikán egyházi vezető, Liverpool, illetve Manchester püspöke a pártfogója annak a közadakozásból létrejövő – és egyházi csoportokat megcélzó – vizsgálódásnak, melynek témája az LMBTQI-embereken alkalmazott „átnevelő terápia”.

A vizsgálatot az Ozanne Alapítvány fogja lebonyolítani. Igazgatóját, Jayne Ozanne-t is alávetették egy hasonló „kezelésnek” korábban. A westminsteri székhelyű alapítvány célja, hogy a vallási szervezeteken belüli egyenlőséget és sokszínűséget hirdesse.  

Jayne Ozanne

Liverpool püspöke, Paul Baynes közleményben kijelentette:

„Az ’átnevelő terápiának’ nincs helye modern világunkban. Az anglikán és sok más felekezet teljes mértékben elítéli. Sajnos, már tudjuk, hosszú távú következményei túlságosan is pusztítóak. A mi hibánk, hogy az átnevelést mind a mai napig különféle vallási csoportok alkalmazzák. Tehát meg akarjuk érteni ennek miértjét, és közelebbről akarjuk megszemlélni az egyénre gyakorolt hatását.”

A vizsgálat tulajdonképp egy 10-15 perces online felmérés, és minden olyan brit állampolgár számára ajánlott kitölteni, aki elmúlt 16 éves. Tárgya a hit és a szexualitás kapcsolata.

Az Alapítvány honlapján Jayne Ozanne így vall: „Mint sokan, én is önkéntes alapon választottam, hogy ördögűzésnek és érzelmi megtisztulásnak vetem alá magam annak érdekében, hogy megszabadítsam magam a nem kívánt szexuális vágyaknak, mivel azokat bűnnek véltem. Sajnos, mindez azzal végződött, hogy kétszer is kórházba szállítottak hasüregi fájdalmakkal, amiket a stressz és két idegösszeroppanás okozott.”

„Ha tisztában vagyok a veszélyeivel, sosem vetem alá magam efféle érzelmi és lelki bántalmazásnak."

Nem mellesleg Manchester püspöke, David Walker is segíti a vizsgálatot, hiszen az alapítvány tanácsadó testületének tagja. „Átnevelő terápia” alatt átmossák az emberek agyát, naphosszat imádkoznak, böjtölnek, hormoncsere-procedúrán kell átesniük, és teljesen elzárják őket a külvilágtól, akár egy börtönben.

Az „átnevelő terápia” a témája a Magyarországon február 7-től látható Eltörölt fiú című filmnek, Nicole Kidman és Lucas Hedges főszereplésével. A film Garrard Conley visszaemlékezésein alapul, tehát igaz történet. Conley baptista szülők gyermeke. Könyve bestseller lett az Egyesült Államokban. Hasonló a Cameron Post rossz nevelése kultfilm története (innen letöltheted) – ennek főszereplője az izgalmas szépség Chloe Grace Moretz.

-0-

Ide kapcsolódik egy december eleji hír az NBC-től, miszerint az Eltörölt fiú szerzője, a fent említett Garrard Conley szeretné, ha a könyv „eszköz lehetne a meleg jogi aktivisták kezében”.

Reméli, azok, akik elolvassák visszaemlékezéseit és megnézik az ebből készült filmadaptációt, „kínzásként” fognak tekinteni az úgynevezett „átnevelő terápiákra”. Mint mondja, el akarja érni ennek a fajta eljárásnak a teljes körű betiltását, hiszen ahogy mindenkiét, aki ezen átesett, az ő életét és örökre megváltoztatta.  

„Bele kell verni a meleg emberek fejébe, hogy ne gyógymódként, hanem kínzásként tekintsenek az úgynevezett ’átnevelő terápiára’. Ez a legfontosabb.”

Az orvosilag hiteltelenné vált módszer célja megváltoztatni az ember szexuális hovatartozását és nemi identitását. Mind a mai napig ez az egyik legelterjedtebb „technika”, és „averziós kezelésekkel” is gyakorta kombinálják – az averziós kezelés sem új keletű. A kezelteket hánytatják, elektrosokkolják és napokig saját ürülékükben kell feküdniük. Erről tanulmányok és több másik film is szól.  

Conley „hajszálpontos ábrázolást” kért az alkotóktól, mint élete azon részének bemutatását, nem pedig egy „érzelemdús” verziót. A film „direkt módon köthető ahhoz a tapasztalathoz, amit ismertem, vagy ami az én saját tapasztalatom volt”.

„Az Eltörölt fiú egy klasszikus családi dráma, és ezért téma lehet szülők és gyerekek beszélgetéseinek. Remélem, az egyes közösségek is megvitatják.”

A szerző hangsúlyozta: az „átnevelő terápia” nem ismer határokat a tekintetben, hogy kísérletet tegyen a szexuális orientáció megváltoztatására.

Garrard Conley

„Van valami, amiről annyira nem szoktak cikkezni, miszerint rengeteg olyan transznemű emberről tudok, akiket elküldtek egy ilyenre.” Visszaemlékezett Leelah Alcorn esetére, aki transznemű kamaszként követett el öngyilkosságot. „Könyörgött mindenkinek, hogy fogadják el olyannak, amilyen.”

Az amerikai felnőttek közül közel 700.000-en estek át „átnevelő terápián” életük valamelyik pontján, talán minden második serdülőkorában – áll a Kaliforniai Egyetem Williams Intézetének idei jelentésében. Tizenöt államban és a fővárosban is megtiltották, hogy kiskorúakon alkalmazzák – a Human Rights Campaign, az Egyesült Államok legnagyobb emberi jogi szervezete szerint.  

Noha egy darab bizonyíték sincs arra nézvést, hogy az „átnevelő terápia” megváltoztatná az ember szexuális hovatartozását vagy nemi identitását, Conley véleménye szerint a szülőket be kell vonni, és el kell nekik magyarázni, ha megismerik ennek a vitatott áltudománynak a mibenlétét, ez megváltoztathatja a hozzáállásukat, és megtanulják elfogadni LMBTQI-gyermeküket. A film rendezője, Joel Edgerton is osztja ezt a vélekedést. Ő és az író nem kizárólag a „terápia sátáni mivoltát” akarták bemutatni a filmben.

„A filmeket mindig meg fogják nézni a szövetségeseid. Viszont hogyan lehet másokat is rábírni, hogy nézzék meg, így változtatva meg a véleményüket? Sok mód van erre. A legjobb, ha a szülőket célozzuk meg, mert a szülők megváltoztathatóak.”

(Gay Star News) (NBC News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux