Ugrás a tartalomra
x
""

A kedvenc - új leszbikus kultfilm a mozikban

Kiderül az igazság Anna brit királynő (uralkodott 1702-1714) leszbikus kalandjairól. A kedvenc egy történelmi kosztümös film az uralkodónő, valamint két másik hölgyemény botrányos viszonyáról, akik ráadásul unokatestvérek. Történik mindez a 18. századi Nagy-Britanniában. Azonban felmerül a kérdés: miben tér el a fikció a valóságtól?

A filmet Yorgos Lanthimos jegyzi, és és a Deborah Davis-Tony McNamara páros forgatókönyvén alapszik. A fő forgatási helyszín a Hatfield Ház volt az angliai Hertfordshire-ben.

A történelmi, vígjátéki elemekkel sem garasoskodó dráma behatóan foglalkozik az esendő, könnyen elcsábuló Anna királynő személyes és politikai életével, mialatt Anglia és Franciaország háborúban áll.

A valódi Anna királynő

Ebben a korszakban megszokott volt a királyi előkelőségeknél, hogy magukhoz vesznek egy „udvari kedvencet”. Ebből következően, a birodalom fejének is volt intim társasága – jelen esetben Anna brit királynőnek (Olivia Colman) –, regnálása éveiben. Az a személy, kit kedvencnek választanak, politikai hatalommal is felruházódik (mily magyaros…), és végtére is, befolyása kihat a nemzet sorsára.

A történet Anna két nővel való kapcsolatát követi nyomon: Sarah Chruchill-lel (Rachel Weisz) és Abigaile Masham-mel – leánykori nevén Hill (Emma Stone), akik szabályosan rivalizálnak egymással a királyi szerető és leszbikus cím elnyeréséért. (Nem lehetett volna egyikük ez, másikuk az?) Az amerikai mozikba november 23-án került, Nagy-Britanniában január 1-jétől vetítik.

A kedvenc: tények kontra fikció

A szerelmi háromszög Anna királynő és a hölgyek közt történelmileg helytálló, ámbátor meg kell jegyezni, eltérés van a történet és a valóság között.

Az életben az uralkodónőnek sok magzata halva született, számos vetélést is átélt, és több gyermekét elveszítette. A filmben ezek a sajnálatos tények a megannyi nyuszi „szerepeltetésével” vannak szemléltetve.

A királynő nagyfokú esendősége is szembetűnő az alkotásban, mivel előbb bottal, majd kerekesszékkel közlekedik. Mindez a valóságban meglévő autoimmun betegségét tükrözi.

Politikailag naivnak és döntésképtelennek láttatja a királynőt, miközben talán túl sok történész is hajba kapott a tényen: Annának igenis voltak vezetői kvalitásai, függetlenül a mondat eleji közös alapkoncepcióktól.

Sarah (R. Weisz) és királynője (O. Colman)

Ki volt Sarah Churchill?

A hölgy Sir Winston egyik őse volt, és a királynő gyerekkori barátja – ezt ki is emelik A kedvencben.

A film szerint (és a valóságban is) Anna tényleg együtt zuhanyozott Sarah-val, és ajándékokkal halmozta el, beleértve egy egész palotát, ahol az előkelőség megszállt.

Ő volt a Királyi Magánvagyon Őrzője és Malborough hercegnője. Anna királynő tanácsadója és szeretője is volt természetesen, lényegében ő volt a kedvenc addig a percig, amíg kuzenja be nem lépett a képbe.

Sarah és Őfelsége gyakorta csúsztattak szexuális tartalmú levélkéket egymás szoknyája alá, valamint közeli barátságban álltak. A történelmi feljegyzések ezt is alátámasztják.

Sarah-t nagyban motiválta politikai természete, és annak ellenére, hogy baráti viszonyt ápoltak, a hercegnőt igen manipulatív jelenségként ismerték udvari körökben.

Abigail (E. Stone) és unokanővére, Sarah (R. Weisz)

Ki volt Abigail Masham (Hill)?

Az Emma Stone által megformált Abigail Masham (leánykori nevén Hill) Sarah fiatalabb unokatestvére volt. Némiképp befolyásos rokonával ellentétben, Abigail-nek vajmi kevés köze volt a politikához, és a kastélyban is alantas munkát végzett érkezése után.

A film nem rugaszkodott e tekintetben a valóságtól, mivel apja elkártyázta a család szerencséjét, ezért állt a kisasszony munkába.

Nem kellett sok idő, hogy Anna királynő felfigyeljen a lányra, különös tekintettel annak lehengerlő személyiségére.

És ahhoz sem, hogy Abigail megneszelje az unokanővére és Őfelsége közötti leszbikus viszonyt, és ez volt az a pont, amikor harcba szállt a befolyásért, és hogy kedvenccé tegye magát. A valóságban nem tisztázott a szőkeség szexuális érdeklődése a királynő iránt.

Harc a „kedvenci” címért

Sarah Churchillt politikai ambíciói vezették királynője ágyába – mivel Anglia és Franciaország hadat viselt egymással –, unokahúga bravúrosan értett ahhoz, hogy Annához az érzelmek által kerüljön egyre közelebb. Végül szex lett e közeledésből – a filmben és a valóságban is.

Azonban, egy ilyesfajta botránynak nem volt szabad sokáig közszájon forognia…

A királynő és Abigail közti viszony hamar kiderült Marlborough hercegnője előtt. Minden meglévő befolyását latba vetve, folyamatosan megpróbálta eltávolíttatni az udvartól, de a királynő nem óhajtott ebben osztozni. „Nem akarom.” – hajtogatta.

Aztán a történet ténylegesen fikcióba megy át. Emma Stone karaktere – egy iszonytató döntés következtében – megmérgezi unokanővére teáját. A filmben Sarah nem tud magáról, és napokra elmarad a belső tűztől.

Abigail később engedélyt kap, hogy hozzámenjen egy báróhoz, így biztosítva be hatalmát. Később – a valóságnak megfelelően – leváltja kuzenjét a Királyi Magánvagyon Őrzője posztról is… A valóságban nem volt mérgezett tea. Csupán állandó jellegű erőfitogtatás.

Zsarolás és botrány

A kedvencben – amikor Sarah távol van az udvartól – a hercegnő óriási baklövést követ el. Eldönti, hogy megzsarolja feltételezett barátnéját, Anna királynőt.

Csakugyan, a zsarolás ténye történelmileg helytálló, és léteznek forrásaink kettejük kapcsolatának megromlásáról. Mondanom sem kell, Sarah mindenáron meg akarta kaparintani a másik kettő intim levelezését, leszbikus kapcsolatuk részleteivel. Mindezzel végleg eltaszította magától a királynőt.

A kedvenc: filmdíjak tömkelege

Az alkotás rekordszámú díjat zsebelt be a 21. Brit Függetlenfilmes Gálán. Olivia Colman megnyerte a Legjobb színésznő díját Anna királynő megformálásáért. De a rendezést és a forgatókönyvet is díjazták.

(PinkNews)

A kedvenc magyarországi bemutató: 2019. február 7.

 

Lancois

Nézd meg A kedvenc előzetesét

 

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux