Ugrás a tartalomra
x
""

Mike Pence elmulasztotta megemlíteni a melegeket

Az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence szándékosan kihagyta a meleg embereket az AIDS Világnapja alkalmából tartott beszédében. Ennélfogva „álszent képmutató” benyomását keltette, mivel kizárólag az AIDS-krízis heteró áldozatairól beszélt.

Pence - aki legendás ellenzője az LMBTQ-jogoknak – csütörtökön mondott beszédet a Fehér Házban, a december elseji AIDS Világnap apropóján. Egyrészt elmulasztotta az AIDS szimbólumának számító piros szalag viselését, másrészt elmulasztotta megemlíteni a meleg embereket, igaz, homofób kijelentések sem hagyták el a száját.

Mike Pence csütörtöki beszéde alatt

Ehelyett olyan heteró emberek történetein mélázott, akik vagy fertőzött vérrel, vagy más módokon kapták el a betegséget – és hunytak el. Beszédében áldását adta „a hiten alapuló szervezetek, alapítványok” létrejöttéhez, amik – váltig állította – „majd a tűzvonalban fognak küzdeni a HIV/AIDS ellen”.

 A hiten alapuló erőfeszítéseket – hogy megküzdjenek a HIV/AIDS-betegséggel – erősen kritizálták korábban, hisz pont azon LMBTQ-emberek nem profitáltak ebből semmit, akik a legkockázatosabb rétegek közé tartoznak. Továbbá pártfogásuk nem terjed ki a HIV-megelőzés minden területére.

Mike Pence-t „vádolják a HIV-járványért Indiana-ban

A beszédet erősen kritizálták a HIV/AIDS-aktivisták és LMBTQ-csoportok, sokuk megjegyezte Pence extrém számú megnyilvánulását a témában.

2000-ben Pence publikált egy megválasztási kiáltványt, melyben kerek-perec leírta: ha bizalmat szavaznak neki, be fogja szüntetni „azon szervezetek” támogatását, „ahol ünnepelnek és bátorítanak mindenféle viselkedési típust, hogy előmozdítsák és terjesszék a HIV-vírust” – ezzel kétségtelenül és kizárólagosan az LMBTQ-csoportokra utalt. Ehelyett „azon intézményeknek” adott volna támogatást, „ahol segítő kezet nyújtanak a szexuális viselkedésüket megváltoztatni szándékozóknak.”.

Kongresszusi tagként, 2002-ben támadta a HIV-fertőzés megelőzését szolgáló óvszerlobbit, azt állítva, [az óvszerek] „nagyon, nagyon gyér védelmet jelentenek”, és „a teljes szexuális megvonás lenne a legjobb választás fiataljaink számára”.

Indiana kormányzójaként 2013 és 2017 között, Pence elkaszálta a HIV-szűrést, és kitiltotta a tűcsere automatákat az államból – ez a lépése a HIV/AIDS-járvány nagyfokú gyorsulását eredményezte, így a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok már beavatkozást terveztek.

„Álszent képmutatónak” nevezték a beszéde miatt

Az emberi jogi aktivista, Chad Griffin így nyilatkozott: „A beszéd teljes mértékig maga volt az álszent képmutatás. Álinformációkat tartalmazott az óvszerhasználattól kezdve a saját államában történtek félremagyarázásáig – Pence az ideológiát előrébb helyezi az egészségnél, és megszámolhatatlan ember életénél.”

Hozzátette: „Csak nézzék meg, mik történtek, amikor Mike Pence kormányzó volt Indiana államban. Tömegektől vonta meg az egészségügyi támogatást, és ez olaj volt a HIV/AIDS legnagyobb előretörésének Indiana történelmében. A járvány akkor szabadult el, amikor bezárták a régió egyetlen HIV-szűrő központját. Pence alelnök kifigurázta az AIDS Világnapját. A kormányvezetés megtett mindent annak érdekében, hogy visszavesse az egészségügyi támogatást. De csak így tovább, halljuk, te hogyan képzeled el a HIV/AIDS-betegek gondozását, Mike Pence.”

A Trump-adminisztráció letett arról, hogy valamit is kezdjen a Nemzeti AIDS Irányelvekkel, és menesztette az egész HIV/AIDS-tanácsadói stábot a Fehér Házi Irodából.

(Pink News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux