Ugrás a tartalomra
x
""

Negyven éve ölték meg Harvey Milk-et

Az LMBTQ-közösség lerótta tiszteletét

Ezen a héten volt negyven éve, hogy az első, nyíltam meleg kaliforniai képviselőt meggyilkolták. Kedden sok ember ünnepelte az életet és siratta a halált a megemlékezésen.

A San Fransisco Chronicle szerint, Milk öröksége hűen megmaradt az emberekben. Emberek tucatjai vonultak fel a Harvey Milk-térre, hogy emlékezzenek Milk-re, valamint a szintén lemészárolt San Francisco-i polgármesterre, George Moscone-ra, akiknek egy megveszekedett őrült fanatikus, Dan White ontotta ki az életét. Sok család és barát szólalt fel, beszéltek Milk-ről és Moscone-ról, beleértve a NAMES Profect AIDS Memorial céh ötletgazdáját, Cleve Jones-ot.

„Ha sebezhető voltál, ha megtámadtak, ő őt volt melletted. Ő sosem nagyzolt azzal, hogy politikus. Megértette, közös a szenvedésünk, ebben a dologban osztozunk. Meleg, heteró, fiatal, idős, fekete, latin, vagy fehér bőrű, bevándorló, vagy őslakos.”

Mi is tehát Milk öröksége? És csupán az LMBTQ-kérdésköröket érinti? Igen, meleg volt, és ő volt az a valaki, akire felnézhettünk, de ő a közösségre nézett fel, mert hitt a többség erejében.

A cikkíró a Wikipédiából is idéz.

„Harvey Milk politikai karrierjének középpontjában az állt, hogy válaszra bírja a kormányt az egyének, a melegek liberalizálása és a város érdekében. 1973-as kampánya a San Francisco-ban élő kiskereskedők megsegítésére is nagy hangsúlyt fektetett. Habár nem titkolta homoszexualitását, ez nem volt téma egészen 1976-ig, amikor Kalifornia kormányzói címéért szállt síkba. Az volt a meglátás, hogy ő testesíti meg az egyéni szabadságot.”

Milk volt az, aki San Francisco-ban bejelentette, és beiktatta a meleg jogokat. Abban az időben az emberek még mindig azt hitték, az LMBTQ-közösség tagjai mindig perverz pedofilok. A politikust biztos elkápráztatná, ha látná, milyen messzire jutott a Amerika és a világ az LMBTQ- és az emberi jogok terén.

A Stonewall-lázadások utóélete: felvonulók az első Friscói Pride-on

Vajon milyen lehetett volna, ha ott van a Stonewall-lázadások idején Marsha P. Johnson oldalán, vagy amikor beiktatták Obama elnököt. Majdnem tíz éve volt, hogy az afroamerikai politikus Elnöki Medált adományozott Milk unokaöccsének, Stuart-nak nagybátyja meleg jogok iránti örökségéért.

(Instinct)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux