Ugrás a tartalomra
x

A közösségi média talán összekapcsolható a magánnyal és a depresszióval

Sok LMBTQ-ember használ közösségi oldalakat ugyanúgy, ahogy s társkereső applikációkat, hogy kapcsolatba kerüljenek egymással, és hogy tartalmakat osszanak meg. Azonban egy új kutatás rámutatott arra, hogy mindez talán összeköthető a depresszió és a magány érzésével.

A kutatás 143 diákot vont be – 108 nőt és 35 férfit – a Pennsylvania Egyetemen. A kutatók néhány csoportot alakítottak ki a diákokból: ezek egyikének korlátozott idő állt rendelkezésre a közösségi médiahasználatra, míg más csoportok addig használhatták azt, amíg jónak látták.

Azok, akiket lekorlátoztak, napi szinten összesen csak fél órát használhatták a Facebookot, az Instagrammot, illetőleg a Snapchat-et.

A három hét végeztével a lekorlátozott közösségi média-használóknál kevesebb depresszióra utaló tünetet találtak, ahogy az általánosan elfogadott, szabvány magányossági skálán (U.C.L.A.) is alacsonyabb szinten helyezkedtek el.

„A beavatkozás azok körében volt a leghatásosabb, akik a depresszió magasabb szintjein kezdtek hozzá a kísérlethez” – állt a tanulmányban, amelyet a Közösségi és Klinikai Pszichológia nevű folyóiratban publikáltak. „Azoknál az alanyoknál, akik közepesen súlyos depresszív tünetekkel kezdtek indultak neki, s szint lecsökkent jóindulatúnak mondhatóra pusztán ama egyszerű fortély által, hogy három hétig korlátoztuk a közösségi média-használatukat.”

Pozitív eredményeket tapasztaltak a düh, illetve az „elhagyatottság” iránti félelem tekintetében. Azonban a csoporton belül semmi sem utalt változásra a társadalmi támogatás, az önbizalom vagy a pszichológiai jól-lét kérdéseiben.

A kísérlet hátrányokkal is járt. Először is, a kutatók csak az okostelefonokon eszközölt közösségi média-használatot vizsgálták, arra nem voltak alkalmasak, hogy az alanyokat visszatartsák a számítógéptől, vagy egy barát telefonjától. Ezen kívül, nem is korlátozta le a többi közösségi oldalt: a Twittert, a Tumblrt vagy a Pinterestet. Ezek csupán az iPhone-használók körében voltak lekorlátozva.

Továbbá, a tanulmányban foglaltak nem kapcsolhatók kategorikusan össze a diákok másféle csoportjaival, amely a rasszt, a szexuális irányultságot vagy a nemi hovatartozást veszi egy kalap alá.

Egyébként egy átlagos fiatal felnőtt napi szinten több, mint két és fél órát tölt el a közösségi oldalakon.

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux