Ugrás a tartalomra
x

Novak Djokovics éljenezne egy férfi teniszjátékos előbújása hallatán

Eddig is kedveltük, ezek után még jobban fogjuk. Szerinte egy meleg teniszező coming out-ja „bátor tett lenne”.

Novak Djokovics – aki az elsőszámú férfi teniszjátékos a világon – szerint mindenkinek joga van kifejezni nemi irányultságát, és ezt bizonyítandó, egy nap támogatásáról biztosítana egy oming out-oló férfi teniszjátékost. 

A 31 éves Djokovics ezt a kijelentését az ATP World Tour Finals (amely a Grand Slam-tornák után a legjelentősebb a teniszsport világában) alatt tette Londonban, e hónap elején.

Röviddel ezelőtt, egyenes kieséses győzelmet aratott Alexander Zvelev (egy orosz felmenőkkel bíró német játékos) felett. Jelenleg nincs olyan profi férfi teniszező, aki nyíltan felvállalná melegségét. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy szexuális téren úgy éljen, amilyenre vágyik, és ez kihasson élete minden területére.

Tisztelem az ilyen embert.” „Én abszolút nem ellenezném” – válaszolt Djokovics arra a kérdésre, miszerint: mi lenne a reakciója, ha egy játékostársa előbújna. „Én nem látnám másmilyennek az embereket, ha coming out-olnának. Valójában ezt egy rendkívül bátor lépésként könyvelném el. Olyan társadalomban élünk, ahol a világ bizonyos részein ezt nem igazán fogadják el.” Djokovics Szerbiából származik, ahol változatos feljegyzések szólnak az LMBTQ közösségről. 2017-ben Ana Brnabic-ot választották meg Szerbia első meleg miniszterelnökének.

Ám sokan kritizálták, mert kudarcot vallott a melegek elleni támadások visszaszorításában, és hogy nincsenek napirenden az LMBTQ-ügyek. Az azonos neműek szexuális tevékenységét 1994-ben legalizálták az országban, de az azonos neműek házassága és az örökbefogadás nem törvényes.

Brian Vahaly

Brian Vahaly volt eddig a ranglistán a legelőkelőbb játékos, aki fellebbentette szexuális irányultsága fátylát, de ő is visszavonulását követően tette meg ezt. Vahaly 2003-ban 64. volt a listán, és ötször nyert bajnokságot. Elmondta: aktív éveiben nem beszélt erről, mert félt, hogy a szponzorok negatív módon reagálnának, ahogy a tornákon részt vevő játékostársai reakcióitól is. Az amerikai profi teniszező 2006-ban vonult vissza, és 2017-ben bújt elő.

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux