Ugrás a tartalomra
x

Indiában megrendezték a legelső melegfelvonulást

Szeptemberben hozta meg a Legfelsőbb Bíróság a döntést, miszerint Indiában már nem számít bűncselekménynek az azonos neműek közötti vonzalom.

Ennek örömére november 25-én rekordszámú résztvevő vonult Delhi utcáin, olyan transzparensekkel, mint „Győz a szerelem” és „Adios 377”, amely a 377. cikkelyre utal. Ez egy 157 éves törvénykezés még a gyarmatosító időkből. Ez volt hivatott széles körben megszigorítani az LMBT+-közösség mindennapjait – adta hírül a PinkNews.

A résztvevők a „Megkaptuk a szabadságunkat” – mondatot skandálták hasonló boldogságban, mint a szeptemberi törvényváltoztatásokat követően. Dipak Misra, a Legfelsőbb Bíróság elnöke így érvelt: minden, kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatra két, ebbe beleegyező felnőtt között – legyenek akár homoszexuálisok, heteroszexuálisok vagy leszbikusok – nem tekinthetünk alkotmányellenesként. 

Deepti, aki a történelmi jelentőségű Delhi Queer Pride 2018 egyik szervezője szerint: „Ez az első alkalom, amikor nem bűnözőkként vonulunk fel.”. Egy résztvevő, Deepanshu Goswami (lány) hasonló gondolatokat fogalmazott meg: „Most már szabad polgárként élvezem az életemet.” Hozzátette: „az emberek szabadon vonulnak, minden teher nélkül.

Ez a parádé a boldogságról, a boldogságról, csakis a boldogságról szól”. Goswani figyelmeztetett, hosszú út vezethet az LMBT+-közösség teljes mértékű egyenlőségéhez Indiában. Mint mondta: „egy generációnak kell eltelnie ahhoz, hogy a társadalom elfogadjon minket, de a félelemfaktor elmúlt.”

L.N.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux