Ugrás a tartalomra
x

Szex, hazugság, szavazás: hosszú az út a melegházasságig

Tajvan népszavazást tart az azonos neműek házasságáról. Kemény, álinformációkkal és félelemkeltéssel teli kampányon vannak túl.

Tajvanon célegyenesbe ért a szombati népszavazás kampánya, ahol az azonos neműek házasságáról mondhatnak véleményt a szavazók. A tajvani alkotmánybíróság májusban döntött úgy, hogy alkotmányellenes a polgári törvénykönyvben megfogalmazott tiltás az azonos neműek házasságára vonatkozóan. A népszavazást Ceng Hszien-jing, egy olyan csoport vezetője kezdeményezte, mely szerint meg kell őrizni a házasság a polgári törvénykönyvben szereplő, jelenlegi definícióját. Ő arra figyelmeztetett, hogy a családok rendszerének az összeomlása hatalmas károkat okoz a társadalomban. Egy fórumon úgy fogalmazott: a polgári törvénykönyv módosítása hatalmas zavargásokhoz vezethet, ezzel szemben a népszavazás egyszerre védené egy kisebbség jogait és érdekeit, ugyanakkor minimalizálná a társadalmat érő kárt.

Ennél azonban konkrétabb figyelmeztetések, pontosabban álinformációk is megjelentek a közösségi médiában. Az azonos neműek házasságát ellenzők szerint a legalizálásnak negatív hatása lesz az amúgy is csökkenő születésszámra, Tajvan pedig a HIV-fertőzött külföldiek paradicsoma lesz.

A legalizálás mellett hírességek és cégek is kiálltak, többek között a Google, a Microsoft és az IBM. Nekik azonban a közvélemény-kutatások szerint nehéz dolguk lesz, a felmérések szerint ugyanis a tajvaniak 77 százaléka támogatja azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata legyen.

Tajvan lehet az első ország Ázsiában, ahol legalizálhatják az azonos neműek házasságát.

 

hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux