Ugrás a tartalomra
x

Dániának vannak elvei: homofób kijelentések miatt állítják le a Tanzániának szánt segélyeket

Dánia 65 millió korona állami segélyt tart vissza Tanzániától egy vezető politikus "elfogadhatatlanul homofób kijelentései" miatt.

A dán fejlesztési miniszter, Ulla Tornaes nem nevezte meg a politikust, de úgy nyilatkozott, hogy nagyon aggódik a kijelentései miatt.

Októberben Paul Makonda, az ország kereskedelmi fővárosa, Dar es Salaam adminisztratív vezetője bejelentette, hogy

hatósági különítmények fogják felkutatni a melegeket, akik szexuális orientációjuk miatt börtönbüntetésre számíthatnak.

Tanzánia kormánya ezt azzal kommentálta, hogy ez Makonda saját személyes ügye, és állásfoglalása nem tükrözi a kormány álláspontját, ők továbbra is tiszteletben tartják az emberi jogokat. Mondják ezt úgy, hogy Tanzániában a homoszexuális cselekmények illegálisnak számítanak, és akár 30 éves börtönbüntetéssel is büntethetők.

A tudósítók szerint a melegellenes nyilatkozatok megszaporodtak John Magufuli elnök 2015-ös megválasztása óta. 2017-ben Tanzánia egészségügyi miniszterhelyettese fenyegetőzött azzal, hogy nyilvánossá tesznek egy listát a meleg személyekről.

A dán miniszter, Ulla Tornaes tweetjében azt írta, hogy nagyon aggódik a Tanzániában tapasztalható negatív fejlemények miatt. Ezért úgy döntött, hogy visszatartja a 65 milliós állami támogatást, amit Dánia küldene Tanzániának. Dánia egyébként Tanzánia második legnagyobb segélyadományozója. Tornaes egy tervezett tanzániai utazását is elhalasztotta.

Tanzánia kormánya eddig nem kommentálta a döntést.

Makonda a tanzániai elnök hű támogatója, múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy számít arra, hogy az állásfoglalása nemzetközi kritikákat kap majd, de hozzátette:

Inkább azokat az államokat dühítem fel, mint Istent.

Korábban novemberben tíz embert tartóztattak le, mivel állítólag részt vettek egy azonos nemű házasságkötésen a Tanzániához tartozó szigeten Zanzibáron. A lépést az emberi jogi csoportok elítélték.

(BBC)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux