Ugrás a tartalomra
x

Soha sem volt még annyi LMBTQ karakter a TV-ben, mint idén

Ez derült ki az amerikai melegjogi médiafigyelő szervezet, a GLAAD jelentéséből. Rekordon az LMBTQ láthatóság, a növekedés óriási. Nem lehet elég sokszor felhívni a figyelmet arra, hogy az LMBTQ érzékenyítés egyre szélesebb spektrumon folyik, a társadalommérnökök precízen adagolják a „haladást” a világnak.

A  GLAAD - melynek legfontosabb célja a kulturális változás elősegítése és a közbeszéd formálása az LMBTQ mozgalom elfogadása céljából -  több amerikai platformon is vizsgálta a melegek reprezentációját. Figyelték a normál adókat és a streaming-műsorokat is. A kutatás szerint a műsorok szereplőinek 8,8%-a sorolható az LMBTQ közösségbe, ami történelmi rekord és hatalmas javulás -  írja a Mashable.

A GLAAD a jó hír örömére arra bátorítja a filmgyártókat, hogy meg ne álljanak itt, és két éven belül érjék el a bűvös 10%-os határt – ami a számokat és a trendeket nézve bőven teljesíthető is. Bár ez arány már jelentősen meghaladja a valós demográfiai reprezentációt, és akkor tegyük is fel rögtön a kérdést, hogy hova ez a nyomulás.

A felmérésből az is kiderült tovább, hogy idén először szerepel több színes bőrű LMBTQ színész a televízióban, mint fehér. A Netflix büszkélkedhet a legtöbb LMBTQ karakterrel: 88-at számoltak össze, az ottani kábeltévék közül az FX vezet.

A bi- és pánszexuális karakterek száma 118-re nőtt, de  2017 óta emelkedett a biszexuális férfiak száma is a televíziós műsorokban. A leszbikus karakterek száma 47-ről 53-ra gyarapodott.  

Vannak kiemelkedően teljesítő sorozatok, mint a Will és Grace, amelynek új szériáját az első héten 15 millió ember követte. Az FX Pose című sorozatában bukkant fel a legtöbb transznemű szereplővel, a CW csatorna Supergirljével pedig megkapták az első transz szuperhőst is a tengerentúlon, szóval történelmi pillanatok ezek.

Bár az LMBTQ közösség nagy részét egyes vélemények szerint a biszexuálisok teszik ki, az arány a karakterekben nem ezt mutatja: a szereplők 42 százaléka meleg, 25 százaléka leszbikus (ezt keveslik) és csak 29 százaléka biszexuális. Tehát van mit korriágálni.

A GLAAD kutatása azt is megjegyzi, hogy sajnálatosan kevés mozgássérült embert láthatnak az amerikai nézők a filmekben, a tavalyi 1,8 százalékról csupán 2,1 százalékra nőtt a karakterek száma. Valamint azt is nehezményezik, hogy a nők aránya csak 43 százalék a filmekben, miközben a valóságban 51 százalékban alkotják nők az amerikai társadalmat. A civil szervezet szerint a változás annak köszönhető, hogy új emberek jelentek meg a filmiparban, akik hatással vannak arra, hogy milyen tartalmak kerüljenek ki.

figyelo.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux