Ugrás a tartalomra
x

Csehország ma szavaz az azonosneműek házasságáról - Frissítve

Október 31-én szavaz a Cseh törvényhozás az egyneműek házasságáról. A polgári törvény módosítása lehetővé teszi az azonosneműek házasságát. A cseh politikai többség támogatja a törvényt, hasonlóképpen a lakossághoz. Az erről készült felmérések szerint a cseh társadalom 67%-a támogatja, hogy az azonosnemű párok is hasonló jogokban részesülhessenek, mint az ellenkező neműek. A törvénymódosítást követően a szenátusnak is jóvá kell hagynia a változtatást, de szakértők szerint a szenátus sem áll a módosítás útjába.

A törvény módosítás támogatottsága nagyban köszönhető Csehország legnagyobb LMBTQ szervezetének a Jsme férnek, mely remek kampánnyal szólította meg az embereket, mely hatására nagyban nőtt az LMBTQ emberek elfogadása.     

Szakértők szerint a Csehországi változás a Közép- és Kelet-európai országokra is hatással lehet a tekintetben, hogy nagyban nőhet ezekben az országokban is az LMBTQ személyek elfogadása, és lehetőséget teremthet az azonosneműek házasságnak megteremtésére.

Még a legkonzervatívabb országokban is, mint Lengyelországban és Magyarországon a társadalom támogatja az LMBT emberek egyenlőségét. 

Frissítés: 

A Cseh parlament nem vette napirendre a polgári törvény módosítását, ezáltal nem került szavazásra az azonosneműek házasságát legalizáló törvénytervezet. Michaela Pixová újságírói kérdésre elmondta, hogy a tervezetet november közepén, de legkésőbb a decemberi parlamenti ülésen ismét beterjesztik.  

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux