Ugrás a tartalomra
x

Ukrajna büntetné a homoszexualitást

Amíg a világ több pontján a homoszexualitás büntethetőségének eltörlésén dolgoznak, addig Ukrajnában éppen az ellenkezőjén. 

Az idei év elején a "Keresztény mozgalom az életért" petíciót nyújtott be, mely a Pride betiltása mellett a szexuális beállítottság fogalmát is beszüntette volna. Az akkori próbálkozást a Aksana Filipishyna ombudsman állította le, aki így érvelt

"Ez a petíció arra szólít fel, hogy korlátozzák az emberi jogokat, és felbujtás azon személyek ellen akik más szexuális orientációval és nemi identitással rendelkeznek."

Aksana Filipishyna az alkotmány ide vonatkozó részét is bemutatta, mely alapján kijelenthető, hogy "ezen személyek (LMBTQ) jogait és szabadságát, valamint tiszteletét és méltóságát sérti" a benyújtott petíció.

Azonban a petíció Ukrajna volt miniszterelnök-helyettesének, Oleksandr Vilkulnak köszönhetően a törvényhozásban landolt, így ismét napirendre került a homoszexualitás büntethetőségének lehetősége. 

Vilkul azt állítja, hogy törvényjavaslatának célja a "nem hagyományos szexuális irányultságú emberek hátrányos megkülönböztetésének mesterségesen megteremtett problémájának megszüntetése". Vagyis egyszerűen nem vesznek tudomást arról, hogy léteznek LMBTQ személyek, ezáltal problémát sem képezhetnek ezek az emberek. 

A törvényi tervezet alapján aki azonosnemű kapcsolatot tart fenn, azt 1000-1500 (6500 Ft) rubel büntetésre ítélnék. Ha azonban hivatalos személyt érnek tetten, akkor ez a büntetési tétel megduplázódna. Az ismétlődő bűnelkövetők három és öt év közötti börtönbüntetésre számíthatnak, kivételt képeznek az állami tisztségviselők, akik büntetése ebben az esetben négy-hat év börtön büntetés lenne. 

A törvényjavaslat akár három évig tartó börtönbüntetést is kiszabhat azok számára, akikről úgy vélik, hogy olyan propaganda anyagokat importáltak, terjesztettek vagy birtokoltak, amelyek "elősegítik az azonos nemű kapcsolatokat".

Szerencsére számtalan bizottságon kell átmennie a tervezetnek, ezért feltételezhető, hogy nem, vagy igen jelentős módosításokkal fog csak hatályba kerülni, mindenesetre erős arculcsapása lesz ez az Ukrán LMBTQ közösségnek. Vilkul célja elérése érdekében a törvényjavaslatba még az ingyenes iskolai étkeztetést is belecsempészte, hogy ezzel próbálja meg a képviselőket rákényszeríteni a törvény elfogadására.  

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux